Bondscoach Louis van Gaal heeft het trainingskamp in het Portugese Lagos vooral gebruikt om zijn nieuwe systeem zo goed mogelijk in te slijpen. Hiervoor heeft hij veelal met een vast basisteam gewerkt. Tijdens de trainingen trainde Van Gaal vaak met 10 tegen 10, waarbij de vaste basis die hij als ideale opstelling ziet al vrij snel zichtbaar werd. Het nieuwe 1-5-3-2-systeem, of 1-3-4-3 zoals Van Gaal het noemt houdt in dat het bekende spel met vleugelspelers overboord gegooid is.

Wij beschrijven het systeem hieronder als 1-5-3-2, met de noot dat de backs in dit systeem als middenvelders fungeren en nummer tien als derde aanvaller wordt gezien door Van Gaal.

De eerste keeper van Oranje tijdens het WK lijkt Jasper Cillessen te worden. De Ajacied keepte telkens bij het beoogde basisteam en lijkt de strijd der keepers te hebben gewonnen. Welke andere twee keepers mee naar Brazilië gaan is nog niet zeker. Zoet, Vorm en Krul moeten strijden om die twee plaatsen.

Zekerheid op rechtsback is Daryl Janmaat. Hij had even last van zijn enkel maar is weer fit en zal zeker in de basis staan. Centraal zal het drietal De Vrij, Vlaar en Martins Indi waarschijnlijk het hart vormen. De drie (ex)-Feyenoorders zullen het verdedigende trio moeten vormen. Als linksback kiest Van Gaal vermoedelijk vrij verrassend voor Daley Blind.

Het middenveld bestaat uit de verdedigend ingesteld Nigel de Jong en Jonathan de Guzman. De speler van Swansea City en vechter van AC Milan zullen nummer tien Wesley Sneijder moeten ontlasten in zijn verdedigende taken. Voor Sneijder is de belangrijke rol weggelegd als spelverdeler en verbindingsman tussen verdediging en aanval.

Vooral zal het superduo Arjen Robben en Robin van Persie voor de doelpunten moeten gaan zorgen. De twee wereldtoppers zijn Nederlands hoop in bange dagen en moeten het de verdediging van Spanje, Australië en Chili lastig gaan maken. En wie weet welke verdedigers nog meer na de groepsfase..

De vermoedelijke opstelling voor Nederland – Ghana:

De vermoedelijke opstelling tegen Ghana © meemetoranje.nl

De vermoedelijke opstelling tegen Ghana © meemetoranje.nl