Hoe zal het Nederlands elftal er uit zien op het ek voetbal 2016? Het toernooi begint op 10 juni en eindigt met de eindstrijd op 10 juli 2016. Alleen in 1988 veroverde Nederland de titel bij het Europees kampioenschap voetbal, destijds in Duitsland.

Oranje beëindigde het Wereldkampioenschap voetbal 2010 als tweede en sloeg vervolgens op het WK 2014 in Brazilië ook bepaald geen modderfiguur met de derde plaats. Tussendoor werd Euro 2012 echter een enorme katastrofe. Bondscoach Bert van Marwijk en zijn mannen verloren de drie groepsduels en mochten meteen naar huis, waarna Van Marwijk een andere job kon zoeken.

Guus Hiddink, na het WK 2014 door de KNVB aangewezen als vervanger van Louis van Gaal, is momenteel met Nederland verwikkeld in een strijd om een ek-ticket die veel moeizamer verloopt dan was voorzien. Het speelschema ek voetbal 2016 is al bekend, maar zal Nederland één van de 24 deelnemers zijn?

De prestaties van Oranje op een EK zijn redelijk solide. Na de winst in 1988 volgden een halve finale in 1992, kwart finale in 1996, halve finale in eigen land in 2000, kwart finale in 2004 en kwart finale in 2008. Die reeks van geslaagde pogingen om voorbij de groepsfase te komen, werd in 2012 dus onderbroken. Nederland was present bij negen van de veertien Europese eindrondes, speelde daarop 35 duels, won er 17, verloor er tien en hield daar een positief doelsaldo over van twintig (57-37).

Mocht Hiddink er in slagen om een startbewijs te bemachtigen, welke 23 spelers mogen dan in het vliegtuig naar het zuiden stappen? Bij het WK 2014 had de selectie een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 86 dagen. Zouden precies dezelfde jongens weer worden opgetrommeld, dan is het gemiddelde dus gestegen naar 28 jaar en een paar dagen. Geen ramp qua moyenne.

Het punt is echter dat de belangrijkste voetballers van Oranje inmiddels al dertig kaarsjes uit mochten blazen. Dat levert een dilemma op: krijgt deze generatie nog één eindronde voor de kiezen, of moeten de mid-twintigers doorschuiven en jonge twintigers instromen? Wat te doen met Robin van Persie (31 jaar), Arjen Robben (31), Wesley Sneijder (30), Nigel de Jong (30) en Klaas-Jan Huntelaar (29)? Rafael van der Vaart (32) en Dirk Kuyt (34) zijn reeds afgeschreven.

In dat licht is de recente transfer van Memphis Depay van PSV naar Manchester United een prima ontwikkeling. Jetro Willems, Hakim Ziyech, Davy Klaassen, Adam Maher en Bilal Basacikoglu zijn allen onder de 23 jaar en hebben dit seizoen ook mooie dingen laten zien die bij internationale clubs vast zijn opgemerkt, terwijl de pas zeventienjarige Bilal Ould-Chikh nu al een der beste dribbelaars is van de Eredivisie.