Als topsporter heb je je hele leven gewijd aan je sport. Het is echter niet denkbaar voor een profvoetballer om tot aan zijn pensioenleeftijd te blijven presteren op het veld, en er komt dus altijd een moment waarop hij zich de vraag moet stellen: “Wat nu?”Met wat geluk heeft hij is zijn carrière genoeg bijeen kunnen sparen om zijn levensstijl voort te zetten, maar dat is uiteindelijk slechts weinig Nederlandse voetballers gegund.

De liefde voor de sport

Wie leeft voor zijn sport, houdt daar niet mee op wanneer zijn fysieke top voorbij is. De kennis die een succesvolle topsporter vergaard heeft, kan van onschatbare waarde zijn voor jong, aankomend talent. Uit onderzoek van Berenschot, een onafhankelijk organisatieadviesbureau, blijkt dat tot 38% van de oud-profvoetballers na zijn voetballoopbaan een baan in de sport vindt. 17% vervult daarbij de rol van trainer of coach.

https://www.meemetoranje.nl/files/images/content/blind-blij-met-van-basten-e1436438854135-600x393.jpg

Omgekeerd bekeken is het dan ook meer dan logisch dat een coach zelf ervaring als profvoetballer heeft, om zijn pupillen met succes te kunnen begeleiden. Bewijs hiervan was bijvoorbeeld ons lijstje mogelijke opvolgers van Louis Van Gaal als bondscoach. Uiteindelijk haalde Hiddink het, een man die spelerservaring heeft in Eerste, Tweede en Eredivisie. De overstap van speler naar trainer gebeurde voor hem heel natuurlijk, zeker omdat hij al jeugdtrainer geweest was voordat zijn spelerscarrière van de grond begon te komen.

https://www.meemetoranje.nl/files/images/content/hiddink-nieuwe-bondscoach-oranje.jpg

Poker

Veel voetballers vinden na hun carrière —of vaak al tijdens —hun weg naar de pokerwereld. Onder hen zijn ook enkele Nederlanders, zoals Ron Vlaar, Patrick Kluivert en Ronald de Boer, die hun weg naar de pokertafel gevonden hebben. Deze trend is duidelijk aanwezig in de hele internationale voetbalwereld; zo sloot Cristiano Ronaldo zich onlangs aan bij Team PokerStars. Het lijkt onmogelijk de Portugese ster te verslaan op het veld, maar aan de pokertafel bestaat er misschien een kans. In het onderstaande filmpje kondigt Ronaldo zelf zijn toetreding tot het Team aan.

De interesse van voetballers in poker lijkt niet moeilijk te verklaren. Professioneel poker in toernooivorm heeft namelijk heel wat kenmerken die voetballers ook in hun sport ervaren. Er is zeker uithoudingsvermogen, focus en een winnaarsmentaliteit nodig om zich succesvol doorheen een pokertoernooi te loodsen. Ook de adrenaline die door het lichaam van de sporters raast wanneer zij een grote pot winnen, of een bluf op winst doen uitdraaien, zal hen niet ongekend zijn. Daarbij kan hun fysieke fitheid hun een zeker voordeel geven. In het onderstaande filmpje geven enkele professionele pokerspelers hun mening over het fysieke aspect van poker.

Het Athlete Career Programme

http://c2.staticflickr.com/8/7241/7388683786_3b84ffe9a2_z.jpg

Omdat er duidelijk nood was aan begeleiding voor atleten na hun sporterscarrière, begon het Internationaal Olympisch Comitéin 2005 het Athlete Career Programme. Het programma heeft tot doel de kennis en vaardigheden van atleten te helpen vastleggen, hen de nodige opleidingen aan te bieden en hen uiteindelijk aan werk te helpen, in de sportsector of daarbuiten. Daarbij is er niet alleen aandacht voor praktische zaken, maar ook voor de psychologische aspecten die onderdeel uitmaken van een dergelijke grote omslag in het leven. Op drie jaar tijd had het programma reeds 15.000 uit 100 landen geholpen, en het project groeit nog steeds.

http://c2.staticflickr.com/4/3842/14624164273_c1a930ad64_k.jpg

Hoog op de Olympische Agenda 2020 stond de ontwikkeling van de IOC Athlete Learning Gateway. Dit interactieve platform past naadloos in het Career Programme en zal meer atleten wereldwijd kunnen helpen hun carrière na de topsport uit te stippen. Zowel voormalige topsporters en trainers als sportinstellingen en onderzoekers hebben aan de ontwikkeling ervan meegeholpen. Een belangrijk aspect van het platform is dat alle begeleiding gratis wordt aangeboden, en dat het openstaat voor zowel huidige als voormalige topsporters, en voor atleten met een beperking. De gateway werd op 28 mei van dit jaar tijdens het IOC Athlete Career Programme Forum voorgesteld en gelanceerd, ruim op tijd dus voor de Oranje Leeuwinnen, maar kan nu al een wereldwijd succes genoemd worden.

https://www.meemetoranje.nl/files/images/content/de-oranje-leeuwinnen-600x340.jpg