De oefenwedstrijden zitten er weer op en daarmee is het interlandseizoen afgelopen voor Oranje. We leven nu met zijn allen toe naar de loting voor de poulefase van het WK op 6 december in Brazilië. Bij de KNVB is men inmiddels al druk bezig met het zoeken van een nieuwe bondscoach.

Onze huidige man Louis van Gaal heeft aangegeven dat hij na het WK stopt als trainer van het Nederlands elftal, dus de voetbalbond zal een opvolger aan moeten stellen. Zeker is dat de bond alleen een Nederlander in dienst wil nemen. Wij hebben alvast zes mogelijke kanshebbers op een rijtje gezet: op volgorde van niet-realistisch tot reële kanshebber.

6. Marco van Basten

Marco van Basten. © Pro Shots

Marco van Basten. © Pro Shots

Marco van Basten is pas zes jaar weg als bondscoach van Oranje en zien we voorlopig niet terugkeren. Wellicht als hij meer ervaring als trainer opgedaan heeft, bijvoorbeeld in het buitenland.

5. Co Adriaanse

Co Adriaanse. © Pro Shots

Co Adriaanse. © Pro Shots

Adriaanse zit momenteel zonder club en is beschikbaar voor de job als bondscoach. Hij zou echter niet de eerste keuze van de KNVB zijn.

4. Frank de Boer

Frank de Boer. © Pro Shots

Frank de Boer. © Pro Shots

Ook een veelgenoemde naam, maar iets minder voor de hand liggend. De Boer zit nog prima op zijn plek bij Ajax en heeft aangegeven eerst meer ervaring op te willen doen als clubtrainer voordat hij als bondscoach aan de slag gaat. Ook in het buitenland wordt zijn naam steeds meer gevolgd, dus de kans lijkt groot dat hij na misschien nog een paar jaar Ajax eerst de stap maakt naar een grote buitenlandse club.

3. Danny Blind

Dany Blind. © Pro Shots

Dany Blind. © Pro Shots

Een iets minder voor de hand liggende keuze is Danny Blind. Toch doemt zijn naam ook steeds vaker op in het lijstje van mogelijke kanshebbers. Blind is momenteel assistent van Van Gaal en doet als veldtrainer veel werk. Hij was eerder trainer van Ajax en heeft een sterk verleden als ex-topvoetballer. Bovendien ziet de KNVB waarschijnlijk graag dat het beleid van Van Gaal wordt voortgezet.

Logischer is echter dat Danny Blind opnieuw de rechterhand wordt van een sterke man. De namen van onder meer Hiddink en Adocaat worden daarbij genoemd. Blind zou dan nog meer dan nu onder Van Gaal gaan fungeren als dé veldtrainer. Hiddink zou zich meer op het technische beleid richten.

2. Guus Hiddink

Guus Hiddink. © Pro Shots

Guus Hiddink. © Pro Shots

Een naam die lange tijd niet echt serieus genomen werd als mogelijke nieuwe bondscoach van Oranje. Maar met een column in de Telegraaf solliciteerde hij wel heel nadrukkelijk op de functie bij de KNVB: “Een rol als bondscoach waar dan ook zou kunnen. Er was belangstelling van Australië, maar ik heb aangegeven dat nu niet te willen. Dan had ik direct moeten beginnen en ik heb de afgelopen jaren twee keer de wereld rondgereisd en ben even toe aan iets anders. In principe ben ik ook niet van plan het WK te doen en kijk ik meer voor de periode daarna.”

Hiddink was eerder succesvol bondscoach van Oranje van 1995 tot en met het WK van 1998: daar bereikte hij de halve finale. Daarna zwierf de Achterhoeker de hele wereld over en was hij trainer bij onder meer Zuid-Korea (waarmee hij ook de halve finale op het WK behaalde), Australië en Rusland. Na zijn avontuur bij Anzhi zit Hiddink nu zonder club. Onder het Nederlandse volk is Hiddink nog altijd zeer populair. Het zou wellicht een mooie laatste klus zijn om Oranje naar het EK 2016 in Frankrijk te leiden.

1. Ronald Koeman

Ronald Koeman. © Pro Shots

Ronald Koeman. © Pro Shots

Zijn naam is veruit het meeste genoemd de afgelopen maanden. Ook de trainer van Feyenoord zelf ziet een baan als oefenmeester van Oranje zeker zitten en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. “Mijn manager (Guido Albers, red.) komt regelmatig mensen van de KNVB tegen”, verklaarde de Feyenoord-coach bij de NOS. “Dan wordt er wel eens een opmerking geplaatst. Dan zeggen ze dat ik kandidaat ben, ja. Dat kan ik ook niet ontkennen.”

Ook door veel Nederlanders wordt Koeman gezien als de meest logische opvolger van Louis van Gaal. Hij heeft natuurlijk uitstraling en gezag als speler opgebouwd en als trainer was hij actief bij de totale Nederlandse top, plus Benfica en Valencia. Na drie jaar Feyenoord zou voor Koeman het trainerschap van Oranje een perfecte nieuwe klus zijn.

Of misschien toch…

Andere namen die altijd wel een keer voorbij komen, maar nooit echt serieus worden zijn Martin Jol, Ruud Gullit en zelfs Johan Cruijff. De verwachting is echter dat de nieuwe bondscoach bij bovenstaande namen zit.