Oranje speelt vanavond om 20.00 uur in een kolkend stadion in Istanbul de WK kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. De spelers van het Nederlands elftal zullen daar moeten waken voor rode kaarten, die een schorsing op het WK in Brazilië opleveren. Een gele kaart maakt niks uit, maar spelers moeten niet hun hoofd verliezen.

“Eigenlijk is er elk toernooi wel iemand de lul”, zegt Dirk Kuyt in aanloop naar het duel met de Turken. “Ik hoop dat wij nu niks geks meemaken, maar ik ben er niet helemaal gerust op.”

Misschien wel het bekendste voorbeeld is Wayne Rooney. Hij pakte voor het laatste EK in de laatste kwalificatiewedstrijd een domme rode kaart, en daar betaalde hij een hoge prijs voor. Rooney liet zich provoceren in Montenegro en trapte na. Zijn rode kaart betekende dat hij de eerste drie duels op het EK van 2012 geschorst zou zijn. Uiteindelijk werd in hoger beroep één wedstrijd geschrapt, waardoor Rooney ‘slechts’ de eerste twee pouleduels miste.

Spelers die vanavond op scherp staan, en dat zijn er bij Oranje acht, hoeven niet te vrezen voor een schorsing bij een gele kaart. Alleen direct rood, of rood door twee gele kaarten, levert een schorsing van tenminste één duel op het WK op.

Spelers die niet zeker zijn van hun plek in de selectie moeten extra oppassen. Bondscoach Louis van Gaal schroomt niet om iemand thuis te laten die al één of twee duels op het WK zou moeten missen.