Het is bijna zover: vrijdag 6 december om 16:30 vindt de loting voor het WK 2014 plaats. Spannende dagen dus voor Oranje-fans, want in welke poule zal het Nederlands elftal terechtkomen?

Eerder schreven we al dat de gemiste status van Oranje als groepshoofd niet eens zo heel slecht hoeft uit te pakken. De ploeg van Louis van Gaal kan nu in ieder geval niet bij angstgegners als Portugal of Italië ingedeeld worden.

Wel zal Nederland sowieso een land uit pot 1 loten. Daarin zitten sterke landen als Duitsland, Spanje en Brazilië, maar ook Zwitserland. België is tevens een mogelijke tegenstander. In de andere potten bevinden zich geen hoog-geklasseerde landen, behalve het onregelmatig spelende Frankrijk. De kans op een echte ‘poule des doods’ is dus niet groot, maar bestaat wel.

Voor Nederland zullen onder andere bondscoach Louis van Gaal, KNVB-voorzitter Bert van Oostveen en perschef Kees Jansma aanwezig zijn bij de ceremonie in het Braziliaanse Costa do Sauípe. De loting is hier vrijdag vanaf 16:30 live op de website te volgen en de NOS verzorgt een live-uitzending. Het is duimen op een gunstige afloop!

Hier nog eens de volledige potindeling:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Brazilië Nederland Chili Verenigde Staten
Spanje Italië Ivoorkust Mexico
Duitsland Engeland Frankrijk Costa Rica
Argentinië Portugal Ecuador Honduras
Colombia Griekenland Ghana Japan
België Bosnië Algerije Iran
Uruguay Kroatië Nigeria Zuid-Korea
Zwitserland Rusland Kameroen Australië