Vanmiddag om 16.30 uur Nederlandse tijd start in Brazilië de WK loting. Bondscoach Louis van Gaal heeft er zin in, en kijkt vooruit op de mogelijke poules waarin hij met Oranje kan komen.

In gesprek met Sporza zegt onze bondscoach niet bang te zijn voor de ‘Poule des Doods’. “Geef mij maar een poule des doods. Dat zijn we toch gewend. Over het algemeen komen we daar wel door.”

Ook een clash met de Belgen vindt Van Gaal prima: “Ik heb met de Belgische delegatie in het vliegtuig gezeten. De hele reis heb ik geroepen dat we in dezelfde poule terecht gaan komen. Zo krijgen we een heel sterke groep. Jullie denken tegenwoordig toch dat jullie erg sterk zijn”, aldus Van Gaal.

De bondscoach, die vier jaar geleden werd benaderd om bondscoach van De Rode Duivels te worden, schat de Belgen hoog in. “De kwaliteit van de spelersgroep vind ik erg hoog. Ik ken veel Belgische internationals, er zijn er veel die in Nederland hebben gespeeld. België speelt attractief voetbal, dat is vroeger wel eens anders geweest. Ik heb wel vertrouwen in de Belgische ploeg. De chemie tussen de trainer en de speler zal bepalen hoe ver België geraakt.”

Van Gaal uit ook kritiek op de FIFA, omdat omstandigheden een grote rol zullen spelen: “Dit toernooi wordt opgehangen aan regels die tegen het spelletje voetbal ingaan. Volgens mij is er nog nooit zo’n toernooi geweest. Daarom denk ik dat je de beste wereldkampioen ooit zal krijgen.”

“Je krijgt in Brazilië niet alleen te maken met de tegenstander, maar ook met hele andere factoren. Je kan hier heel lang in het vliegtuig zitten en het klimaat zal ook een grote rol spelen. Een wedstrijd spelen om 13 uur ’s middags of 19 uur ’s avonds maakt ook een groot verschil. Het ene land zal ook langer van een wedstrijd kunnen herstellen dan een ander. Dat vind ik niet kunnen. Je speelt hier niet onder gelijke omstandigheden. Teams met een gunstige loting maken meer kans om door te stoten.”

Op de vraag wat hij liever heeft, sterke landen of gunstige omstandigheden antwoord van Gaal: “Of ik liever sterkere ploegen in gunstige omstandigheden loot? Zo ben ik wel, ja. Goed herstellen zal van groot belang zijn voor de spelers.”