Stefan de Vrij is één van de zekerheidjes van bondscoach Louis van Gaal in de basisopstelling van Oranje. Dat bleek wel toen hij aan het eind van het duel tegen Ecuador de aanvoerdersband even mocht dragen: “Toen kreeg ik de aanvoerdersband, nadat Robin van Persie werd gewisseld. Kort, maar iets om nooit te vergeten”, aldus de Feyenoorder.

De verdediger van Feyenoord moet de Oranje-defensie van ook leiden dit WK. “Ik ben positioneel goed en zie snel wat er gaat gebeuren en moet gebeuren”, aldus De Vrij. “Ron Vlaar en Bruno Martins Indi naast mij zijn wat agressiever in de duels.”

In het nieuwe systeem met vijf verdedigers komt De Vrij minder aan opbouwen toe. “Klopt, dat is meer voor Vlaar en Martins Indi. Die keus heeft de trainer gemaakt.” Toch zit het nieuwe systeem er goed in volgens de Vrij: “We zijn goed ingespeeld, omdat we met vier Feyenoorders jaren samen spelen of hebben gespeeld. Dan weet je wat je aan elkaar hebt en van elkaar kan verwachten. De verwachtingen liggen niet zo hoog als normaal bij Oranje voor een WK. Dat is niet slecht voor ons.”

Het zal de Vrij weinig uitmaken welke topspits hij tegenover zich heeft staan tegen Spanje: “Topspelers hoor, maar ik kijk tegen niemand op. Wij zijn bezig met ons eigen ’automaatje’. Je voelt dat het iedere dag beter gaat als je zo intensief met elkaar werkt. En op de training staan wij tegen toppers als Van Persie, Robben, Kuyt en Huntelaar. Daar word je beter van en ze helpen ons ook nog met aanwijzingen.”