Het Nederlands elftal staat er florissant voor op het WK 2014: drie wedstrijden gewonnen en 10 doelpunten. Toch waken de routiniers Robin van Persie en Wesley Sneijder voor overmoed.

Vooral het EK van 2008 staat nog vers in het geheugen bij beide internationals, zo vertellen ze aan het AD. De groepsfase werd toen glorieus overwonnen, door prachtige overwinningen op de toplanden Italië en Frankrijk. Het ging vervolgens mis in de kwartfinale tegen Rusland: Nederland werd met 3-1 overlopen en mocht naar huis.

“Dat scenario moeten we nu zien te voorkomen”, vindt Van Persie.

Sneijder kan nog steeds niet zeggen waar de oorzaak van de domper in 2008 lag. “Maar ik weet wel dat die mooie wedstrijden tegen Italië en Frankrijk voor mij plotseling geen waarde meer hadden”, vertelt hij. “Als ik dan toch een oorzaak moet noemen, dan zeg ik dat de euforie misschien wel te groot was.”

Het WK gaat nu pas echt beginnen, gaat de middenvelder verder. “We hebben geweldig gepresteerd, maar hebben nog niets”, aldus Sneijder. “Zeker niet als het zondag tegen Mexico voorbij is. Ik heb het idee dat ook de jonge spelers dit heel goed beseffen. We moeten tegen Mexico minimaal zo goed spelen als tegen Chili. Alleen dan komt het goed.”