Aanstaande zondag om 18.00 uur staat in Fortaleza de 8e-finalewedstrijd Nederland –  Mexico op het programma. Zes keer eerder troffen Nederland en Mexico elkaar en de balans voor Oranje is positief, 3x winst, 1x gelijk en twee verliespartijen. Het verleden telt echter niet meer, en dus kijken we vooruit naar het duel van aanstaande zondag. Maar wat kunnen we verwachten van tegenstander Mexico?

Het scheelde maar een haartje of Mexico was helemaal niet aanwezig geweest op het WK in Brazilië. De kwalificatie verliep uiterst moeizaam met veel gelijke spelen en aan het einde zelfs drie nederlagen op rij. Mexico eindigde als vierde (achter VS, Costa Rica en Honduras) in de poule en had  play-offwedstrijden tegen Nieuw-Zeeland nodig om uiteindelijk alsnog Brazilië te bereiken.

Op het WK laat Mexico daarentegen tot nu toe een uitstekende indruk achter. Met slechts één doelpunt tegen is Mexico tweede geworden in de zware poule A met Brazilië en Kroatië. Het begon met een zege op Kameroen (1-0), waarop een knap gelijkspel tegen Brazilië volgde. Mexico was zelfs de betere tegen de ‘Goddelijke Kanaries’. In het rechtstreekse gevecht met Kroatië om de tweede plaats in de groep was Mexico maandag overtuigend de beste (3-1).

Oranje mag dus gewaarschuwd zijn voor de goede organisatie van de Mexicanen, die onder leiding van de ervaren Rafael Marquez (ex-Barcelona) pas één doelpunt tegen kregen. Met Maza Rodriguez en Hector Moreno staan er ook twee oude bekenden achterin. Op snelheid moet Mexico echter te pakken zijn door Robben en Van Persie.

De fitheid van de spelers van Mexico kan echter weleens in het voordeel werken in het warme en luchtvochtige Fortaleza. Met de opkomende backs en veel loopvermogen op het middenveld en voorin zal Oranje aan moeten tonen minimaal net zo fit te zijn. Met de lange verdedigers achterin zal ook gewaakt moeten worden voor kopduels, zowel aanvallend als verdedigend staat Mexico z’n mannetje.

Het huwelijk van Mexico met 8e finales is allesbehalve gelukkig. Telkens bereikte Mexico tijdens de afgelopen WK’s de volgende ronde, maar telkens was de 8e finale dan ook alweer het eindstation.

De opstelling van Mexico is zo goed als bekend. Op basis van de trainingen de laatste dagen lijkt de ons bekende Carlos Salcido, oud-speler van PSV,  de vervanger te zijn van de geschorste José Vazquez. De verdedigende middenvelder is geschorst omdat hij in de groepsfase twee gele kaarten heeft gekregen.

Mexico speelt zeer waarschijnlijk in hetzelfde systeem als Nederland; 1-5-3-2-. Net als bij Oranje twee aanvallende backs. De verdediging voor doelman Guillermo Ochoa bestaat uit aanvoerder Rafael Marquez, Hector Moreno (ex-AZ) en Francisco ‘Maza’ Rodriguez (ex-PSV).

Aan de zijkanten kiest Herrera vermoedelijk voor Paul Aguilar en Miguel Layun. Het middenveld bestaat uit Andrés Guardado, Hector Herrera en waarschijnlijk dus Salcido als controleur.Voorin zet de Mexicaanse bondscoach Oribe Peralta en Giovani Dos Santos in de spits.