Het wordt voor het Nederlands elftal flink zweten tijdens het duel met Mexico morgen. Het is in Fortaleza boven de 30 graden en een enorm hoge luchtvochtigheid. Oranje speelt morgen om 13.00 uur tegen Mexico in de Braziliaanse speelstad.

Van Gaal gaat erop in: “Relatief valt de hitte nog mee, maar de luchtvochtigheid is zo hoog dat het invloed heeft op de wedstrijd. Dat is ook de reden dat we onze spelers zo fit mogelijk wilden krijgen.”

De Mexicanen kunnen beter tegen de hitte. “Ik heb met Ajax weleens een wedstrijd in Mexico-Stad gespeeld en toen konden mijn spelers het amper een helft volhouden. Negen van de tien spelers moesten gewisseld worden. Ze vroegen er zelf om.”

Van Gaal waarschuwt zijn spelers. “Het weer is ook een tegenstander. Dat moet ik wel benoemen, want dan kunnen we ons er tegen wapenen. We hebben hard getraind en tijdens de oefenwedstrijden en trainingen bij elke speler het vochtverlies gemeten. Want dat verschilt per invididu. Sommige spelers verliezen wel vier liter. Dat moet bijgetankt worden, want anders ga je hallucineren.”

Van Gaal hoopt dat de FIFA drinkpauzes inlast: “En zo niet, dan zullen we in elk geval zorgen dat er veel flessen met drinken langs de zijlijn staan. Maar laten we hopen op een verstandige begeleiding van de scheidsrechter.”

De hitte is ook een van de redenen dat Martins Indi nog niet speelt: “Je weet nooit wanneer zoiets echt over is. Hij heeft inmiddels weer met het partijspel meegedaan, maar dat wil niet zeggen dat hij tegen deze extreme omstandigheden op kan. Aan dat risico wil ik hem niet blootstellen, al kan hij wel twintig minuten invallen.”