Het wordt een soort ontmoetingsplaats vanavond in Fortaleza, waar Nederland en Mexico elkaar treffen in de achtste finale van het WK in Brazilië. Bij de Mexicanen spelen meerdere spelers met een verleden in de Nederlandse eredivisie.

De bekendste van dat stel is waarschijnlijk Carlos Salcido, oud-speler van PSV. Bondscoach Miguel Herrera heeft de ervaren speler, die al meer dan 100 interlands speelde voor zijn land, aangewezen als vervanger van de geschorste verdedigende middenvelder José Vázquez.

De bondscoach gaf uitleg over die keuze. “We willen de ploeg zo veel mogelijk belonen voor de goede groepsfase”, zei Herrera. “Maar Vázquez moeten we wel vervangen. Salcido heeft niet de intensiteit van Vázquez. Maar hij heeft wel veel ervaring. Hij zorgt ook voor veel rust.”

Naast Salcido zullen de PSV’ers nog een bekende tegenkomen, namelijk Francisco Javier ‘Maza’ Rodríguez. De boomlange verdediger speelde in het verleden drie seizoenen bij PSV, maar kon daar nooit een onuitwisbare indruk achterlaten. De derde speler die we kennen is Héctor Moreno, oud-Az-speler. Hij speelde vier seizoenen bij AZ voordat hij naar Espanyol vertrok.

Vermoedelijke opstelling Mexico: Ochoa; Aguilar, Márquez, Rodriguez, Moreno en Layun; Herrera, Salcido en Guardado; Dos Santos en Peralta.