Danny Blind nam twee weken geleden het stokje over van Guus Hiddink. Aan hem en zijn kersverse assistent Marco van Basten de loodzware taak om het Nederlands elftal naar het EK 2016 te loodsen.

Wat staat Oranje te wachten? In ieder geval een moeilijke start, want op 3 september wacht IJsland voor een cruciale thuiswedstrijd. De IJslanders zijn de verrassende koploper in groep A én de ploeg waarvan Nederland uit met 2-0 verloor.

Het is belangrijk om een goed resultaat neer te zetten, want enkele dagen later staat alweer een zware uitpartij op het programma. Turkije wacht namelijk 6 september, het land dat Oranje in de ArenA op 1-1 hield. Een overwinning op de Turken is van levensbelang om in ieder geval play-offs veilig te stellen.

De volgende kwalificatieronde begint op 10 oktober, met een uitwedstrijd tegen Kazachstan. Dat moet op zeker winst worden, hoewel Oranje het thuis nog knap lastig had tegen de nummer 142 van de wereld. De Kazachen kwamen destijds zelfs op voorsprong, waarna Nederland uiteindelijk met 3-1 wist te winnen.

Ook de allerlaatste kwalificatiewedstrijd kon wel eens cruciaal zijn voor het Nederlands elftal. Dan wacht thuis namelijk Tsjechië, op dit moment de nummer twee in groep A. Uitslag in het uitduel: 2-1 verlies voor Oranje (door het last-minute slippertje van Janmaat).

Na de twee laatste kwalificatierondes is het duidelijk of Oranje zich direct plaatst voor het EK 2016 of dat via play-offs moet gebeuren. Aan het zwartste scenario, dat Nederland zich helemaal niet plaatst, denken wij liever niet. Ook dat behoort echter tot de mogelijkheden.