Komt er wel een Oranjecamping?

Sinds 2004 is het Nederlands elftal op elk internationaal toernooi aanwezig geweest. En voor ieder toernooi, in elk land waar het voetbal is neergestreken, is de Oranjecamping opgebouwd. De Oranjecamping staat garant voor een groot voetbalfeest met fantastische supporters. Zakelijk is de camping echter geen garantie voor succes. Frankrijk is natuurlijk de perfecte kampeerbestemming en vele Oranje-fans staan deze zomer op een Franse camping. Zij dromen stiekem al over volgend jaar, maar komt die Oranjecamping er wel?

Kwalificatie Nederlands Elftal

Over een kleine maand is het erop of eronder voor het Nederlands elftal als de interlands tegen IJsland en Turkije op het programma staan. Directe plaatsing voor het EK is nog prima mogelijk, maar het zou ook kunnen dat Oranje in november nog 2 playoff-wedstrijden moet spelen als één van de beste nummers-drie uit de kwalificatie-poules. In december volgt de loting voor het toernooi. Dan wordt duidelijk waar het Nederlands elftal zijn wedstrijden zal spelen. Haalt Nederland het toernooi niet, dan is een Oranjecamping natuurlijk overbodig.

Organisator Oranjecamping failliet?

Vorig jaar in Brazilië liep de zaken niet heel soepel voor de Oranjecamping en was het feest na de poulefase van het toernooi afgelopen. Organisator Jokko de Wit noemde de lange afstand en hoge kosten als redenen voor de geringe belangstelling, maar keek al snel na Brazilië reikhalzend uit naar de mogelijkheden in kampeerland bij uitstek Frankrijk.

Toch bieden de resultaten uit het verleden helemaal geen garanties voor een Oranjecamping in 2016. De Oranjecamping heeft nog nooit winst gemaakt. In 2012 loopt de organisatie van een camping bij de Olympische Spelen in Londen zelfs uit op een financieel drama.

De organisator van de Oranjecamping lijkt geen groot zakelijk talent, maar is wel een man met hart voor de zaak. Je kunt je voorstellen dat hij uit eigen portemonnee betaalt om de Oranjecamping te realiseren, al zou dat bij wijze van spreke betekenen dat hij gedwongen is zijn eigen auto te verkopen. Mocht het zo ver komen, dan zou hij eens kunnen kijken hoeveel zijn wagen op kan leveren.

Inmiddels is het hospitality-bedrijf YveY Holding als partner aan boord. Hopelijk kan het bedrijf de Oranjecamping in Frankrijk mogelijk maken zodat de fans van Oranje in Frankrijk massaal feest kunnen vieren. Maar eerst moeten de voetballers hun werk nog doen. Hup Holland hup!