Danny Blind las op zijn persconferentie een statement voor over de gebeurtenissen in Parijs en de impact daarvan op het Nederlands elftal en de wedstrijd van morgenavond.

“De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Parijs hebben diepe indruk gemaakt”, stak Blind van wal. “Dat zeg ik als bondscoach van het Nederlands elftal, namens de spelers en staf. Maar dat zeg ik óók en vooral als mens. Vanaf deze plaats wil ik namens Oranje ons medeleven uitspreken aan de nabestaanden van de slachtoffers.”

De bondscoach vervolgde: “U zult begrijpen dat de realiteit bij ons binnen de spelersgroep en staf nog steeds moeilijk te bevatten is. Onze spelers bellen en sms-en met clubgenoten, die vrijdagvond in Stade de France hebben gespeeld. Ze hebben gehoord hoe aangedaan en geschokt deze spelers waren door de gebeurtenissen. Hoe ze genoodzaakt waren de nacht in het stadion door te brengen. Dan komt het allemaal heel dichtbij.”

“Voordat wij vanuit Cardiff naar Hannover vertrokken zijn we in het vliegtuig samen met de bemanning een minuut stil geweest. Net als op vele andere plekken in de wereld waarschijnlijk”, ging hij verder. “Op zo’n moment realiseer je je weer eens te meer dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. En automatisch dringt de vraag zich dan op of je wel zou móeten voetballen. De Duitse voetbalploeg heeft een emotioneel weekend achter de rug, dat weten we allemaal. En we hebben er dan ook veel respect voor dat ze morgen toch willen spelen. En dat willen wij ook.”

“Ik ben vast niet de eerste die het zegt, maar ik vind dat we door deze wedstrijd te spelen een gebaar kunnen maken”, aldus Blind. “Op de eerste plaats is het een gebaar naar de slachtoffers en nabestaanden. Naar het Franse volk. Maar het is ook een signaal in het kader van vrijheid, democratie en solidariteit. Juist sport heeft een verbindende kracht en die moeten we gebruiken.”

Blind wilde niet over opstellingen en systemen praten, maar hoopt vooral op een vriendschappelijke wedstrijd tussen Duitsland en Nederland. “Wat nu telt is medeleven en verbondenheid. Deze wedstrijd is voor mij echt een ‘vriendschappelijke’ wedstrijd, in de letterlijke zin van het woord. Zoals de Duitsers het zeggen: Geen Test-Spiel, maar een Freund-schafts-spiel. En dat moet het worden, morgen”, besloot de keuzeheer van Oranje.