Kevin Strootman was vorige maand de schlemiel van het Nederlands elftal tijdens het duel met Zweden. Een fout van de middenvelder luidde de 1-0 van Zweden in, en Oranje slaagde er niet in om het duel nog in winst om te zetten en bleef op 1-1 steken. Strootman baalde als een stekker: “Willen winnen, willen vechten voor het team, dat zit diep in me”, zegt hij tegenover AD Sportwereld.

Strootman had na het duel in Zweden nog wel even last van zijn fout: “Nog wel een paar dagen, ja. Zeker. Op een gegeven moment zit je weer in de maalstroom van wedstrijden bij je club, maar zelfs dan, als je even aan het Nederlands elftal denkt, komt het gelijk terug. En bij aankomst hier afgelopen maandag keken we de wedstrijd terug en kwam ook mijn blunder weer voorbij. Dan kijk je liever niet. Dat is gewoon zo. Het was een moment dat niet mag gebeuren. Als jij zo’n fout maakt op je werk dan zou je er ook doodziek van zijn. Dan zou je het jezelf kwalijk nemen. Sowieso heeft iedere voetballer wel.”

Strootman wist ook wel goede dingen uit het duel te halen: “We hadden de wedstrijd onder controle Iedereen bleef geconcentreerd. Steeds meer zijn dat de bepalende momenten in topvoetbal. Je kan ‘goed staan’ met z’n allen in een wedstrijd, maar twee corners weggeven die erin gaan en het staat 2-0. Waar blijf je dan met je ‘goede gevoel’? Nergens.”

Er zijn echter zeker verbeterpunten volgens de middenvelder van AS Roma: “Maar we kunnen ook nog veel verbeteren. Als het goed is, is er deze week een sfeer ontstaan binnen de ploeg dat we tegen Wit-Rusland hetzelfde kunnen brengen als tegen Zweden. Als iedereen bereid is te vechten voor elkaar, dan geloof ik dat de beloning nu wél komt met een zege en drie punten. Het wordt belangrijk wat we met z’n allen uitstralen vanavond. Niemand moet al bezig zijn met Frankrijk.”