Vanavond neemt Nederland het op tegen dé grote teleurstelling van het afgelopen EK in Frankrijk: België. De Rode Duivels – destijds onder leiding van Marc Wilmots – gingen verrassend onderuit in de kwartfinale tegen het nietige Wales, dat uiteindelijk in de halve finale niet was opgewassen tegen het Portugal van Ronaldo.

De Belgen reizen af naar Amsterdam met een selectie die in België wordt bestempeld als de gouden generatie. Alleen al de voorhoede van ons buurland is om van te smullen. Yannic Carrasco, Eden Hazard, Dries Mertens, Christian Benteke, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi en Divock Origi. Een gebrek aan stootkracht lijkt bij de bezoekende ploeg vanavond dus onwaarschijnlijk. Zeker aangezien de aanvalslinie van de Belgen nauwlettend in de gaten wordt gehouden door Thierry Henry, de voormalig topschutter uit de Premier League.

Maar ook het middenveld van België bestaat uit een aantal zeer getalenteerde voetballers. De meest opvallende naam is die van Kevin de Bruyne. De Belgische spelmaker was afgelopen weekend voor de zoveelste keer in korte tijd belangrijk voor Manchester City met een prachtige assist op Sergio Aguero.copyright-proshots-1422832

Wie zijn statistieken bekijkt begrijpt waarom de Engelsen lovend zijn over de oud-voetballer van KRC Genk. In alle competities speelde hij tot dusver 56 wedstrijden voor City, waarin hij 38 keer betrokken was bij een doelpunt. Negentien maal met een treffer en negentien maal met een assist.

In Amsterdam staan Nederland en België voor de 126e keer tegenover elkaar en de balans is ruim in het voordeel van Oranje. Nederland won namelijk 55 keer van de Rode Duivels, die zelf 41 maal te machtig waren voor Nederland.  29 keer hielden beide ploegen het op een remise. Toch kan Martinez voldoende vertrouwen tanken uit het verleden. Van de laatste zes wedstrijden tussen Nederland en België verloor België er geen een.

Aan de laatste ontmoeting tussen beide landen willen we eigenlijk niet worden herinnerd. In 2012 – mede door een gigantische zeperd van Maarten Stekelenburg – kreeg Nederland in vijf minuten tijd drie doelpunten om de oren. Oranje verloor uiteindelijk met 4-2 op bezoek in Brussel. De laatste zege van Oranje op België dateert uit 1997. Destijds zorgden doelpunten van Jaap Stam, Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp voor een 3-1 overwinning.

In aanloop naar het oefenduel heeft bondscoach Danny Blind een aantal wijzigingen moeten doorvoeren. Wie er voor Oranje beschikbaar zijn lees je hier.