Vlag van Nederland

Wedstrijd van toen: Nederland – Luxemburg (5-2)

WK 2018 Door op 12 november 2016 om 18:13 uur

Wedstrijd van toen: Nederland - Luxemburg (5-2)

Voor de ‘wedstrijd van toen’ duiken we vandaag in een stukje voetbalhistorie. Op 11 september 1957 speelt Nederland in een regenachtig Rotterdam tegen Luxemburg. Ondanks de weersomstandigheden weten ruim 50.000 supporters de weg te vinden naar het Stadion Feijenoord, waar de bezoekers in een doelpuntrijke eerste helft al vroeg op voorsprong komen.

Er staan nog geen drie minuten op de klok als Jean-Pierre Fiedler de verdediging van Oranje te slim af is en doelman De Munk met een keurige schuiver kansloos laat. Heel lang kan Luxemburg echter niet genieten van de voorsprong.

Meer over

Na een kwartier spelen rukt Abe Lenstra mee naar voren en brengt hij beide ploegen weer in evenwicht door van dichtbij raak te punteren. Twaalf minuten later is het weer prijs als Faas Wilkes in kansrijke positie Oranje met een prima pegel op voorsprong zet. De ploeg van bondscoach Elek Schwartz ruikt bloed en bouwt vervolgens de voorsprong voor rust uit tot drie doelpunten. Dankzij treffers van wederom Abe Lenstra en Noud van Melis gaat Oranje met een 4-1 voorsprong aan de thee.


In het tweede bedrijf neemt Nederland vanwege de voorsprong logischerwijs gas terug. Toch weet Oranje nog een keer het net te vinden via Kees Rijvers, die een prachtige solo van Piet van der Kuil verzilvert tot treffer. In een verder matige tweede helft laat Oranje de teugels vieren, waardoor Léon Letsch een half uur voor het fluitsignaal nog wat terug doet namens Luxemburg. 5-2.

Geniet van deze legendarische beelden door onderstaande video – mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – te bekijken.