Er is al veel over geschreven, gevraagd en gediscussieerd. Zal Arjen Robben vanavond zijn laatste uitwedstrijd spelen voor het Nederlands elftal? Hij wordt de laatste der Mohikanen genoemd, na het wegvallen van Wesley Sneijder uit de selectie. Een moeilijk moment erkent Robben zelf tegen AD.

“Het is een aparte gewaarwording. Het was al zo dat Wesley en ik met z’n tweetjes overbleven na het mislopen van het EK in Frankrijk. Dat was al een behoorlijke stap. Maar dat hij nu ook nog wegvalt voor deze laatste twee wedstrijden, ja, dan is dat best wel even een momentje. Een ‘knakmomentje’, zoals ik het eerder heb genoemd.”

Robben zei afgelopen week dat hij zelf Sneijder wel opgeroepen had: “Ja. Maar ik zeg dat niet omdat ik dat wil bepalen voor de bondscoach. Het is gewoon mijn persoonlijke gevoel. Ik ken Wesley natuurlijk al zo lang, we kennen allemaal zijn staat van dienst, alleen al daarom had ik hem er persoonlijk graag bij gewild. Als de trainer hem niet wil opstellen, kan hij misschien toch nog wel van waarde zijn voor de ploeg. In wat voor rol ook. Maar wat ik zeg: we doen het met de keuze die is gemaakt.”

Er is wel een soort van andere fase aangebroken: “Ja, ook. Ik mis de jongens met wie je zoveel hebt meegemaakt, zoveel herinneringen deelt. De laatste der Mohikanen, las ik in een kop in de krant. Zo voelt het wel. Maar ik zit niet zielig in een hoekje hoor, zeker niet. Er is nog steeds een rits van jongens die er ook bij was in 2014 in Brazilië. Maar die andere fase, ja, dat is heel erg aan de orde. Thuis voor vertrek had ik even gekeken, want ik was benieuwd, van de 23 medespelers in deze selectie, hoeveel hebben er een eindtoernooi gespeeld? 14 hebben nog géén toernooi gespeeld. De andere negen komen aan niet meer dan één, een enkeling twee. Ik heb zes eindtoernooien meegemaakt.”