Vlag van Nederland
Miedema bezorgt OranjeLeeuwinnen overwinning in slotseconden

Miedema bezorgt OranjeLeeuwinnen overwinning in slotseconden

Oranje Leeuwinnen WK 2019

De OranjeLeeuwinnen hebben dinsdagavond nipt weten te winnen van Noorwegen. Het WK-kwalificatieduel in het Noordlease Stadion eindigde in 1-0.


Bondscoach Sarina Wiegman kon in de belangrijke wedstrijd niet beschikken over Kika van Es en Desiree van Lunteren, die normaal gesproken in de basis staan. Zij werden vervangen door Dominique Janssen en Liza van der Most.

Het duel was slechts 40 seconden oud toen de schrik toesloeg in Groningen. Daniëlle van de Donk bleef geblesseerd liggen, maar kon na behandeling verder. In een sfeervol Noordlease Stadion kwamen de eerste kansen op naam van Oranje. Vivianne Miedema waagde een poging, terwijl een voorzet van Lieke Martens op de lat belandde.

Pas na ongeveer een half uur spelen kreeg Noorwegen de eerste echte kans; de bal ging echter over. De Noorse defensie hield stand, ondanks dat Oranje wat meer druk zette. In de 38e minuut werd Shanice van de Sanden onderuit gelopen in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter zag er geen penalty in.

Vijf minuten voor rust kreeg Jackie Groenen een grote kans. De middenveldster schoot echter recht op keepster Ingrid Hjelmseth af. Na de rust begon Oranje gretig en dat resulteerde in een fraaie aanval van de Leeuwinnen.

In de 58e minuut kwam Van de Sanden door de Noorse defensie met een paar fraaie actief, waarna ze teruglegde op Miedema. De spits trof de lat. Niet veel later ging de bal aan de andere kant op de stip.

Van de Sanden maakte hands, maar werd gered door Sari van Veenendaal: de keepster bracht redding op de penalty van Maren Mjelde. Verschillende pogingen van Oranje wilden er vervolgens niet in en het leek erop dat de brilstand op het bord bleef staan.

Toch ging Nederland er met de winst vandoor. Een voorzet van Miedema werd niet meer aangeraakt en viel in het doel: 1-0.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: