Vlag van Nederland

‘Oranje moet deze oefenduels wel spelen’

EK 2020 Door op 13 november 2017 om 15:25 uur

'Oranje moet deze oefenduels wel spelen' © Pro Shots

Waarom speelt het Nederlands elftal in vredesnaam de oefenduels tegen Schotland en Roemenië, het is een vraag die de afgelopen weken vaak gesteld is. KNVB-directeur Jean Paul Decossaux legt uit waarom Oranje geen keuze heeft om nu net na de uitschakeling twee voor het oog nutteloze potjes te spelen.


Het is namelijk vastgelegd in tv-rechten zegt hij tegen AD: “Tv-contracten kunnen vier jaar van tevoren worden gesloten. Het gaat daarbij om aantallen wedstrijden. En dat verandert niet als Oranje zich onderweg wel of niet plaatst voor een toernooi. Daarnaast kijkt elke bond ook naar het sportieve. Alle speeldata op de FIFA-kalender wil je graag benutten, om te bouwen aan een team. Maar dat argument is voor deze twee wedstrijden nu even weggevallen, ja. Dat is duidelijk.”

Meer over
Het laatste Oranje-nieuws op Whatsapp? Dat kan! App 'aan' naar 06 8340 1983. Onder de 18? Vraag toestemming aan je ouders!

Dan heb je altijd nog het verhaal van de FIFA-ranking, waarvoor oefenduels wel belangrijk zijn. Decossaux zegt daarop: “Toch is het belangrijk dat Oranje altijd ergens tussen pakweg positie 7 en 20 staat. En niet pak ‘m beet pas 34ste. Ook voor grotere tegenstanders is dat belangrijk namelijk: “Anders gaan grote sponsoren klagen. Mercedes wil relaties in Duitsland liever voor grote wedstrijden uitnodigen. En ook de tv-zenders daar hebben een spreiding tussen grote en kleine duels.”

Conclusie: “We mogen blij zijn dat we de laatste interlands weer winnen en stijgen op de wereldranglijst. Op de valreep zijn we ook nog in de poule met A-landen van de nieuwe Nations League beland. Het zijn zaken waar we ons eerder nooit druk over hoefden te maken voor Oranje. Maar nu wel.”