Vlag van Nederland

Samenvatting Oranje Leeuwinnen – Kameroen (3-1)

Oranje Leeuwinnen WK 2019

De OranjeLeeuwinnen staan in de achtste finales van het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg zaterdag Kameroen met 3-1


De ‘Ontembare Leeuwinnen’ waren in de beginfase zeker niet bang voor de OranjeLeeuwinnen. Toch was de eerste kans voor Oranje. Lieke Martens passeerde drie tegenstanders, maar de bal belandde uiteindelijk niet in het net.

Twee minuten later kregen de Leeuwinnen opnieuw een goede mogelijkheid. Doelvrouw Annette Ngo Ndom grabbelde, waardoor Vivianne Miedema een kans kreeg. Na veel gepriegel belandde de bal echter alsnog in de handen van Ngo Ndom.

Kameroen kreeg ook kansen: eerst ging een schot van Gaelle Enganamouit naast, vervolgens kon de spits op Sari van Veenendaal af nadat Desiree van Lunteren niet goed ingreep. Uiteindelijk schoot ze ook deze kans naast.

Vlak voor rust kwam Oranje op 1-0. Shanice van de Sanden combineerde met Jackie Groenen, waarna eerstgenoemde de bal op het hoofd van Miedema legde. Die kopte raak en tekende zo voor de openingstreffer én haar 59e doel voor de Leeuwinnen. Daarmee evenaart de spits het doelpuntenrecord van Manon Melis.

De Leeuwinnen leken daardoor met een nipte voorsprong de rust in te gaan, maar twee minuten later stond het alweer 1-1. Aboudi Onguene, zeker geen favoriet van het Oranjepubliek na wat incidentjes, tikte binnen nadat Van Veenendaal grabbelde.

Daardoor stond het 1-1 na iets meer dan 45 minuten. Voor het oog van het Oranjelegioen bracht Dominique Bloodworth daar na de rust al gelijk verandering in. Na een variant uit de vrije trap belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van de verdedigster, die zo de 2-1 binnen tikte. Het was haar eerste goal voor het Nederlands elftal.

Daar lieten de Leeuwinnen het niet bij zitten; er werd gezocht naar meer doelpunten. Zo schoot Miedema uit een volley net over. Toch liet Kameroen zich ook zien. Enganamouit kreeg echter haar schot niet op doel. Kameroen werd in de slotfase nog fysieker en enkele OranjeLeeuwinnen werden hard onderuitgehaald.

Toch bracht dat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman niet in de war. Sterker nog, in de 86e minuut besliste Miedema het duel. Na een mooie aanval schoot de spits haar tweede van de middag binnen, waardoor ze nu op 60 treffers voor Oranje staat. Daarmee gaat ze Melis definitief voorbij en is Miedema de nieuwe topscorer aller tijden voor het Nederlands elftal.

De 3-1 eindstand betekent niet alleen drie punten voor de OranjeLeeuwinnen. Het betekent ook dat de ploeg van Wiegman zeker is van een plek in de achtste finales.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots