Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond vanaf 20.45 uur het EK-kwalificatieduel met Frankrijk. Ronald Koeman liet donderdag tijdens de persconferentie weinig los over zijn opstelling tegen de Fransen in de Johan Cruijff ArenA. Net als de basisplaats van Bart Verbruggen lijkt het zo goed als zeker dat Oranje met drie centrale verdedigers zal starten. In de heenwedstrijd in maart koos Koeman voor twee centrale verdedigers tegen de vicewereldkampioen, met een kansloze 4-0 nederlaag als resultaat.

De grote vraag is of Koeman spelers gaat sparen voor de ontmoeting van maandag tegen Griekenland of tegen de vice-wereldkampioen op volle sterkte begint. Het debuut van Verbruggen lijkt een zekerheid. Daarmee wordt hij met 21 jaar en 56 dagen de jongste doelman in het Nederlands elftal sinds Jan van Beveren, die in 1967 pas 19 jaar en 269 dagen oud was toen hij zijn interlanddebuut maakte tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Denzel Dumfries zal in het 5-3-2-systeem de voorrang krijgen boven Jeremie Frimpong. In het hart van de defensie zijn Lutsharel Geertruida, aanvoerder Virgil van Dijk en Nathan Aké de meest logische namen. Aan de linkerkant van de verdediging gaat het tussen Daley Blind en Quilindschy Hartman en lijkt de verdediger van Girona de voorkeur te zullen krijgen.

De kans is groot dat Koeman op het middenveld voor het blok Marten de Roon en Tijjani Reijnders kiest. Xavi Simons was bij RB Leipzig al goed voor drie goals en vier assists in zeven duels en lijkt degene die voor de creativiteit op het middenveld moet gaan zorgen. Koeman heeft slechts vier aanvallers tot zijn beschikking en zal waarschijnlijk Wout Weghorst en Donyell Malen de voorkeur geven boven Brian Brobbey en Steven Bergwijn.

Nederland tegen Frankrijk begint vrijdag om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA en staat onder leiding van de Duitse scheidsrechter Felix Zwayer. Maandag speelt Oranje in Athene tegen Griekenland.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, Geertruida, Van Dijk, Aké, Blind; De Roon, Reijnders, Simons; Malen en Weghorst.

Vermoedelijke opstelling Frankrijk: Maignan; Clauss, Konaté, Lucas Hernández, Theo Hernández; Griezmann, Tchouaméni, Rabiot; Coman, Kolo Muani en Mbappé.