Het Nederlands elftal heeft maandag een reuzenstap richting het EK van volgend jaar zomer in Duitsland gezet. Een late treffer van Virgil van Dijk vanaf elf meter bezorgde de ploeg van Ronald Koeman drie punten in en tegen Griekenland (0-1). Oranje heeft in de laatste twee duels in november, tegen Ierland en Gibraltar, genoeg aan één zege.

In de eerste helft had Wout Weghorst al dé kans om Oranje op voorsprong te schieten, maar hij miste een penalty. Keeper Odisseas Vlachodimos raadde de intenties van de aanvaller en keerde diens zwakke inzet. Nederland bleef de betere ploeg, kreeg halve kansen via Tijjani Reijnders en Steven Bergwijn, en kreeg kort na rust een enorme mogelijkheid om de score te openen. Bergwijn mocht doorlopen met Weghorst aan zijn zijde, maar ook de aanvaller stuitte op Vlachodimos.

Nederland kreeg aanvankelijk kansen in de tweede helft, maar gaandeweg was het opletten bij kansen van de Grieken. In de slotminuut kwam dan toch de verlossing. Vangelis Pavlidis werkte Denzel Dumfries tegen de grond en weer mocht Oranje een strafschop nemen. Dit keer ging Van Dijk achter de bal staan en de captain schoot in blessuretijd wel raak: 0-1.

Nederland sluit de EK-kwalificatiereeks volgende maand af met een thuiswedstrijd tegen Ierland (18 november) en een uitwedstrijd tegen Gibraltar (21 november). Griekenland speelt alleen nog uit tegen het al geplaatste Frankrijk. Oranje heeft aan één overwinning genoeg om het EK-ticket definitief binnen te halen. Als het reeds geplaatste Frankrijk op bezoek bij de Grieken ’gewoon’ zijn sportieve plicht doet, is Nederland zelfs al zeker van deelname aan het EK.