De UEFA maakt zich totaal geen zorgen over een opzettelijke nederlaag van Ierland in het EK-kwalificatieduel met Nederland van 18 november. Het zou Ierland immers goed uitkomen als de wedstrijd tegen de ploeg van bondscoach Ronald Koeman in Amsterdam verloren gaat en Oranje zich direct voor het EK kwalificeert in plaats van Griekenland. De UEFA vertrouwt desalniettemin op de sportieve integriteit van de Ieren. 

Ierland staat er bij een nederlaag beter voor met het oog op de play-offs, waarin de laatste drie toegangsbewijzen voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland worden verdeeld. De deelnemers zijn de landen die het hoogst staan op de Nations League-ranglijst, maar zich niet via de reguliere EK-kwalificatie hebben geplaatst. Ierland staat op de betreffende ranglijst onder Nederland en boven Griekenland.  Daarom maakt Ierland meer kans op de play-offs als het hooggeplaatste Nederland niet een van de plekken inpikt.

De UEFA vertrouwt op de ‘sportieve integriteit’ van Ierland en noemt het ‘statistisch heel onwaarschijnlijk’ dat Nederland op eigen kracht nog naast een ticket grijpt. “En geen enkele competitieopzet is in dit opzicht waterdicht”, weerlegt de Europese bond de kritiek. 

Nederland kan zich in het thuisduel verzekeren van deelname aan het EK. Het heeft nog maximaal drie punten nodig, en heeft daar ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar voor. Dat duel staat drie dagen later op het programma. Zelfs als Nederland van zowel Ierland als Gibraltar verliest, is rechtstreekse kwalificatie mogelijk. Griekenland moet dan in zijn laatste groepsduel verliezen van Frankrijk.