Het Europees Kampioenschap staat volgend jaar op het programma in Duitsland en het toernooi is nu al erg in trek bij voetballiefhebbers. De UEFA zegt overspoeld te worden door alle ticketaanvragen. In de eerste fase worden er 1,2 miljoen kaarten beschikbaar gesteld, maar de voetbalbond ontving al meer dan 100 miljoen verzoeken. Een groot deel is echter afkomstig van computergestuurde bots.

Veel van de aanvragen die de UEFA binnenkrijgt, zijn afkomstig van zogenoemde bots, automatische systemen die zoveel mogelijk kaartjes proberen te bemachtigen. Deze kaarten worden dan vervolgens illegaal doorverkocht, bijvoorbeeld via de zwarte markt. “Die verzoeken proberen we eruit te schrappen”, zo wordt Martin Kallen, een directeur bij de UEFA, geciteerd door RTL Nieuws. “Tegenwoordig hebben we te maken met computerbots die werken voor de zwarte markt.”

10 keer meer vraag dan aanbod voor EK-tickets

Hoewel een groot deel van die 100 miljoen aanvragen afkomstig zijn van bots, zijn er nog steeds veel meer aanvragen van echte mensen dan dat er kaarten zijn in deze fase. Er is ongeveer tien keer zoveel vraag dan aanbod op dit moment, zo stelt Kallen. “We zullen zeker tussen de 10 en 12 miljoen aanvragen hebben. De belangstelling is enorm”. De meeste mensen proberen tickets te bemachtigen voor de openingswedstrijd op 14 juni in München.

Ticketprijzen van 30 tot 1000 euro per stuk

De eerste kaarten voor het EK in Duitsland kwamen op 3 oktober beschikbaar. De toewijzing gebeurt middels een loterij. De goedkoopste tickets hebben een prijs van 30 euro, maar de verschillen zijn enorm. Wil je bijvoorbeeld naar de finale op 14 juli in Berlijn? Dan loopt de prijs op richting de 1000 euro per kaart.