Het is nog altijd de vraag of Ronald Koeman deze maand in de EK-kwalificatiewedstrijden van Nederland tegen Ierland en Gibraltar een beroep kan doen op Frenkie de Jong. De middenvelder staat inmiddels al ruim een maand aan de kant met een enkelblessure. Ook de ontmoeting tussen Real Sociedad en Barcelona, die voor zaterdagavond op het programma staat, moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Vorige week had het er nog alle schijn van dat De Jong op tijd hersteld zou zijn voor de Clásico tegen Real Madrid, maar de titanenstrijd kwam uiteindelijk toch nog te vroeg. Ook het duel met Real Sociedad moet hij laten schieten. De Jong trainde vrijdag niet mee met de rest van de groep. Hij is nog niet volledig hersteld van zijn enkelblessure, die hij op 24 september opliep in de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo.

Daardoor ontbrak De Jong al in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (1-2 nederlaag) en Griekenland (0-1 winst) vorige maand. Koeman nam de middenvelder vorige week al niet op in zijn voorlopige selectie voor de komende ontmoetingen met Ierland en Gibraltar. De bondscoach heeft in zijn voorselectie alleen plaats voor spelers die fit zijn, maar hij sluit niet uit dat er nog veranderingen plaatsvinden.

Koeman kan sowieso geen beroep doen op Matthijs de Ligt. De verdediger viel woensdag uit bij Bayern München en staat voorlopig aan de kant. Of De Jong eind deze maand wél kan aansluiten bij Oranje, zal tegen die tijd moeten blijken. Barcelona wil geen onnodige risico’s met hem nemen.

Dit is de voorselectie van het Nederlands elftal

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona FC), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Ian Maatsen (Chelsea), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenvelders: Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV) en Mats Wieffer (Feyenoord).

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Calvin Stengs (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim).