Valentijn Driessen houdt rekening met een basisplaats voor Jerdy Schouten in het eerstvolgende EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Ierland. De middenvelder van PSV maakt na een absentie van anderhalf jaar weer deel uit van de selectie van Oranje. Driessen zou het logisch vinden als bondscoach Ronald Koeman in zijn basiself tegen de Ieren, zaterdag in de Johan Cruijff ArenA, meteen een plek inruimt voor Schouten.

Schouten keerde afgelopen zomer via Bologna bij PSV terug in Nederland en ontpopte zich de afgelopen maanden tot een van de uitblinkers in de ploeg van trainer Peter Bosz. De verwachting was dat Schouten zich vorige maand al mocht melden bij Oranje, maar toen liet Koeman hem nog buiten zijn selectie. De middenvelder is er nu wél bij en Driessen verwacht meteen een plek in de eerste elf. “Als je hem geen basisplaats geeft tegen Ierland, had je hem niet hoeven oproepen”, zegt de chef voetbal van De Telegraaf in een video-item.

Verrast Koeman met de opstelling van Oranje tegen Ierland?

Driessen ziet het er nut er niet van in om Schouten, die in juni vorig jaar onder Louis van Gaal zijn enige interland speelde, tegen Ierland géén en tegen Gibraltar wél een basisplaats te geven. “Je gaat hem geen basisplaats geven tegen Gibraltar. Dan kan je niks zien, dus hij moet wel een beetje tegenstand krijgen. Als je hem écht wil testen en kijken wat het Oranjeshirt met hem doet – Koeman heeft regelmatig geroepen dat het shirt van Oranje iets anders is dan het shirt van je club – dan moet je hem testen tegen Ierland en niet tegen Gibraltar. Ik neem aan dat hij in de basis start tegen Ierland.”

Nederland speelt zaterdag de een-na-laatste plaatsingswedstrijd voor het EK van 2024 in Duitsland. In een – uitverkochte – Johan Cruijff ArenA in Amsterdam is Ierland de tegenstander. Drie dagen later, dinsdag 21 november, staat in Estádio Algarve in Faro (Portugal) het treffen met het nog puntloze Gibraltar op het programma. Beide duels beginnen om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Oranje moet nog één keer winnen om deelname aan het EK van volgend jaar in Duitsland veilig te stellen. Zelfs als Nederland beide wedstrijden verliest, is directe kwalificatie mogelijk. Griekenland moet dan van Frankrijk verliezen.