Het Nederlands elftal heeft allesbehalve een productief kalenderjaar achter de rug. Tien interlands onder leiding van bondscoach Ronald Koeman leverden het povere aantal van twintig doelpunten op en ook nog eens dankzij negen voltreffers in de dubbele ontmoeting met voetbaldwerg Gibraltar in de EK-kwalificatiecyclus. De statistieken liegen er niet om: Koeman mist een doelpuntenmachine in het Nederlands elftal.

Cody Gakpo, Wout Weghorst en Calvin Stengs waren met elk drie goals de topscorers van Oranje in 2023. Laatstgenoemde speelde echter maar één interland in het kalenderjaar en dat was de 0-6 zege op Gibraltar. Gakpo en Weghorst verdeelden de doelpuntenproductie op hun beurt over meerdere interlands, maar hun moyenne in 2023 was ook niet indrukwekkend: 1 doelpunt per 156 minuten (Gakpo) en 1 doelpunt per 212 minuten (Weghorst).

Geen enkele andere aanvaller van het Nederlans elftal kwam tot meer dan één doelpunt. Memphis Depay, Donyell Malen, Noa Lang en Steven Bergwijn verschenen ieder een keer op het scorebord. Nathan Aké is mede daardoor de verrassende nummer vier op de ranglijst van Oranje-doelpuntenmakers in 2023: de verdediger scoorde tweemaal in de 3-0 overwinning op Griekenland. De vraag is dan ook wie de doelpunten voor Oranje moeten gaan maken in 2024, het jaar dat het EK in Duitsland op het programma staat.