Georginio Wijnaldum maakt voor het eerst sinds juni vorig jaar weer aanspraak op een plek in de selectie van het Nederlands elftal. Na een bezoek van bondscoach Ronald Koeman werd de 33-jarige middenvelder van Al-Ettifaq opgenomen in de dertigkoppige voorselectie, die vrijdag bekend werd gemaakt. Arno Vermeulen verwacht dat het daar niet bij blijft voor Wijnaldum, terwijl Jordan Henderson niet verrast is over de plek bij Oranje van zijn voormalig teamgenoot.

Koeman reisde in februari samen met KNVB-directeur Nigel de Jong naar Saoedi-Arabië en bracht daar een bezoek aan Wijnaldum, die enkele maanden eerder de overstap had gemaakt van Paris Saint-Germain naar Al-Ettifaq. Hier zag de bondscoach hem ook aan het werk en bijna negen maanden na zijn laatste interland heeft Wijnaldum zich weer in de kijker gespeeld voor het Nederlands elftal. De ervaren Oranje-international kwam tot nu toe achttien wedstrijden voor Al-Ettifaq in actie en was daarin goed voor zeven goals en drie assists.

Koeman gaat Wijnaldum laten starten bij Oranje’

Henderson ziet Wijnaldum schitteren bij Al-Ettifaq, de club die hij deze winter verruilde voor Ajax. “Hij is zo’n goed persoon. Het gaat erg goed met hem”, vertelt de 33-jarige middenvelder tegenover de NOS. “Hij speelt goed en ziet, dus het verbaast me niet dat hij bij de voorselectie zit. Hij ziet er fit uit, maakt doelpunten en een gelukkige indruk. Als Gini plezier heeft in het voetbal, is het een absolute topspeler. Hij kan van grote waarde zijn voor Nederland en ik hoop dat hij de kans krijgt.”

Voor Vermeulen is het geen kwestie van hopen. De chef voetbal vermoedt dat Koeman Wijnaldum een basisplaats gaat geven tijdens de komende interlandperiode, waarin Oranje oefent tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart). “Wij weten niet op wat voor niveau hij speelt en dat weet Koeman ook niet”, aldus Vermeulen. “Hij is er wel één keer gaan kijken, maar de beste manier om het te testen is om Wijnaldum te laten spelen.”

Lees ook: Terugkeer Wijnaldum bij Oranje geen verrassing: ‘Hij maakte een goede indruk’

“Hij gaat natuurlijk zeker gewoon starten in een van deze twee wedstrijden, omdat je dat beeld wil hebben”, stelt Vermeulen over Wijnaldum. “Als hij gewoon topfit is, is hij een speler van het Nederlands elftal, gaat hij mee naar het EK en moet je hem laten voetballen. Ik zie eigenlijk niks onlogisch in dit hele proces. Waarom zou je hem niet uitnodigen?”