Rafael van der Vaart is niet blij met de situatie van Memphis Depay bij Atlético Madrid. De 88-voudig Nederlands international (44 doelpunten) moet, sinds dat hij is teruggekeerd van zijn blessure, genoegen nemen met een reserverol en dit zorgt volgens Van der Vaart ervoor dat de spits wisselvallig presteert. De oud-international zou Memphis, ondanks zijn situatie in Madrid, graag in Oranje zien. Woensdagavond begon de dertigjarige aanvaller wederom op de bank bij Atlético, maar was hij als invaller goud waard.

Voorafgaand aan het Champions League-duel van Atlético met Inter (2-1, winst na strafschoppen) kwam de vorm in de studio van Ziggo Sport ter sprake. “Als jij gewend bent om altijd te spelen en in een keer kom je er af en toe wel en af en toe niet, dan heb je gewoon geen ritme”, stelt Van der Vaart. “Het is dan heel moeilijk om dat niveau aan te tikken. Dat vind ik jammer. Ik vind hem zo goed en we hebben hem echt nodig bij het Nederlands elftal. En dan hopen we dat hij top gaat zijn komende zomer.”

Memphis Depay op de weg terug

Memphis moest vorig jaar maart tijdens de wedstrijd met Gibraltar (3-0 winst) na ruim een uur het veld geblesseerd verlaten. De ex-PSV’er kwam vervolgens door aanhoudend blessureleed de vier daaropvolgende interlandperiodes niet meer in actie voor Oranje. Memphis moest de finaleronde van de Nations League aan zich voorbij laten gaan wegens een kuitblessure en was vervolgens van september tot en met november uit de roulatie met een spierblessure.

Eind november maakte Memphis zijn rentree bij Atlético, maar tot de jaarwisseling vielen de prestaties nog tegen. In het nieuwe kalenderjaar heeft de aanvalsleider zich herpakt. Hij inmiddels goed voor zeven doelpunten en twee assists, waaronder de treffer woensdagavond in de Champions League. Memphis had voor dit doelpuntenaantal vijftien duels nodig, waarvan hij er zeven in de basis begon. In totaal kwam de aanvaller 713 minuten in actie voor Atlético in 2024.

Lees ook: Kraay jr. tipt Koeman: ‘Laat ‘man van 50 miljoen euro’ thuis’

De goede prestaties van Memphis in het shirt van Atlético hebben bondscoach Ronald Koeman ook ongetwijfeld tevreden gestemd. De spits werd begin deze maand opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende interlandperiode en hoort vrijdag 15 maart of hij bij de definitieve selectie van Oranje zit voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart).