Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond zijn eerste oefenduel in deze interlandperiode in aanloop naar het EK, dat komende zomer in Duitsland plaatsvindt. Om 20.45 wordt er afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA tegen Schotland. In de aanloop naar de wedstrijd verklapte Ronald Koeman al welke international op een basisplaats kan rekenen. Verder kreeg de bondscoach met de blessures van Brian Brobbey, Quilindschy Hartman en Stefan de Vrij enkele dompers te verwerken. Hoe zal Oranje aantreden tegen de Schotten?

Koeman moest nog voor de bekendmaking van de definitieve selectie de namen van Frenkie de Jong en Joshua Zirkzee van zijn lijstje halen en zag daarnaast ook Brobbey afgelopen weekend bij Ajax geblesseerd uitvallen. Hoewel Hartman en De Vrij wel naar Zeist afreisden, werd donderdag bekend dat beide verdedigers terug waren gekeerd naar hun club vanwege blessureleed. Zodoende heeft de bondscoach bij Oranje nog de keuze uit twintig veldspelers en drie doelmannen.

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal tegen Schotland

Koeman liet al doorschemeren dat Mark Flekken (Brentford) zal keepen tegen Schotland. Het zal voor de dertigjarige doelman zijn zevende interland worden voor het Nederlands elftal. Flekken kreeg voor het laatst in september twee keer het vertrouwen van Koeman onder de lat. Destijds hield hij de nul in het thuisduel met Griekenland (3-0 winst) en werd er ook gewonnen op bezoek bij Ierland (1-2). Hij zal concurreren met Bart Verbruggen, die tegen Schotland op de bank zal zitten.

Voor de verdediging is de verwachting dat Koeman vasthoudt aan een vijfmansdefensie, waarin Virgil van Dijk en Nathan Aké samen met Lutsharel Geertruida het centrale trio vormen. Op de rechtervleugel krijgt Denzel Dumfries de voorkeur boven Jeremie Frimpong, terwijl aan de linkerkant Daley Blind hoogstwaarschijnlijk de geblesseerde Hartman zal vervangen tegen Schotland.

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

De verwachting is dat Koeman op het middenveld kiest voor Mats Wieffer, Tijjani Reijnders en Georginio Wijnaldum. De bondscoach liet al doorschemeren dat de laatstgenoemde international sowieso in actie zou komen bij Oranje. “Hij zal een gedeelte van beide wedstrijden gaan spelen. Van één wedstrijd, of beide wedstrijden. Of een hele wedstrijd. Daar zijn we nog niet over uit”, aldus Koeman over Wijnaldum. Cody Gakpo en Memphis Depay zullen naar alle waarschijnlijkheid de voorhoede vormen.

Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Schotland: Mark Flekken; Denzel Dumfries, Lutsharel Geertruida, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Daley Blind; Mats Wieffer, Tijjani Reijnders, Georginio Wijnaldum; Cody Gakpo, Memphis Depay