Column: De maakbare kampioen

EK 2012 Door op 8 april 2012 om 09:00 uur

Erwin OlafRecent gaf een vooraanstaande wetenschapper in de Volkskrant aan dat met een forse zak geld het Nederlands elftal Europees- of Wereldkampioen kan worden. Stamceltechnologie moet het mogelijk maken om 22 maximaal inzetbare spelers in het veld te krijgen. Breed geschouderde klonen van Jaap Stam met een vergelijkbare dodelijke blik, maar voorzien van het scherpe intellect van een wetenschapper. Snel, sterk en in staat iedere tegenstander te blokkeren zonder tegen een gele, of rode kaart aan te lopen. Middenvelders met de vasthoudendheid van Davids, het spelinzicht van Sneijder en zonder de af en toe optredende lompheid van Mark van Bommel. Een spits met het spelinzicht van Messi, meer is niet nodig om te functioneren. Ook de zwaktes zoals de blessuregevoeligheid van Robben kan met deze techniek volledig uit het collectieve geheugen worden gewist. De dartele souplesse van Van Persie kan worden gekoppeld aan de oerkracht van Kuijt met een vleugje opportunisme van Huntelaar.

De wetenschap, een circuit waar nogal wat overheidsgeld in rond gaat voor het karretje van de sport. Een beeld dat lijkt ontsproten aan de geest van een science fiction schrijver. En misschien wel een verschrikkelijk idee. Want wat als andere landen een grotere zak met geld voor handen hebben? Wat als een oliesjeik een stapel flappen in de middencirkel gooit? Zijn we die titel snel weer kwijt. Misschien is het dan toch slimmer om eens een paar jaar vooruit te denken. Nu, in alle rust, beginnen te bouwen aan het team voor de kampioenschappen van na 2020. De KNVB zou kunnen speuren naar jong talent in de grote vijver van het voetbal en die met behulp van uitgerangeerde (op het speelveld dan) toppers als noem maar Van Nistelrooy, Hoyer, Van der Sar, er zijn genoeg nuttige veteranen, als begeleider deze  jongens van 10 tot 12 jaar intensief klaar te stomen voor een grote rol in de wedstrijden van het Nederlands elftal van de toekomst. Goed voor die jongens, die in alle grote competities goed zullen kunnen meekomen, goed voor Nederland en goed voor ons als liefhebbers van Oranjevoetbal.

Meer over
Het laatste Oranje-nieuws op Whatsapp? Dat kan! App 'aan' naar 06 8340 1983. Onder de 18? Vraag toestemming aan je ouders!

Peer Holland