© KNVBJohan Cruijff heeft weer eens van zich laten horen. Dit keer over de kleding van het Nederlands elftal. Cruijff vindt het zwarte shirt van Nederland helemaal niks en ‘het heeft nog een praktisch nadeel ook’, zo zegt hij in Spits.

“Persoonlijk houd ik niet van zwart”, opent Cruijff de aanval. “Ze hoeven toch helemaal niet in die zwarte shirts te spelen? Wat is er mis met oranje? Het is een fantastische kleur en niemand anders speelt in het oranje, dus die shirts kun je altijd aan. Vorige week speelden we thuis tegen Slowakije, staan ze in die zwarte shirts. Dat vond ik echt naar. Oranje is oranje.”

Cruijff legt ook uit waarom het zwarte tenue een praktisch nadeel met zich meebrengt:”Kijk, als je op de tribune zit, dan zie je het veld liggen, dat is dus groen. En dan de spelers erop in het zwart, da’s duidelijk om te zien. Maar als je op het veld staat, dan zie je dat groen niet, maar de donkere tribune erachter. Als er dan iemand, je medespeler dus, zwart aan heeft, wordt-ie onzichtbaar. Die zie je haast niet staan. Dat is gewoon zo.”

Het ligt er volgens nummer 14 wel aan hoe het stadion eruit ziet: “Het ligt er een beetje aan hoe het stadion in elkaar zit. Als de tribune wat verder weg is, dan zal het nog wel meevallen. Maar als de tribune dichtbij is, dan is het op bepaalde momenten zeker een nadeel.”