© Ons Oranje / Jeroen PutmansDirk Kuyt kan, in tegenstelling tot het WK van twee jaar geleden, niet rekenen op een basisplaats bij Oranje. Mede dankzij het feit dat hij dit seizoen minder speelde bij zijn club Liverpool krijgen andere spelers de voorkeur.

De speler is daar uiteraard niet blij mee: “Natuurlijk ben ik teleurgesteld, ik weet hoe het is om op zulke grote toernooien te spelen. Ik wil graag belangrijk zijn voor Oranje en weet zeker dat dit ook gaat gebeuren.”

Kuyt baalt er extra van omdat hij zich sterk voelt: “Misschien nog wel sterker dan aan de vooravond van het WK. Door de ervaring die ik heb, weet ik hoe belangrijk het is om er altijd klaar voor te zijn. Voor het WK 2006 werd ik in de basis verwacht, maar greep Robin van Persie zijn kans. Ik begon niet, maar eindigde wel in de basis. Vier maanden voor het EK 2008 werd ik door iedereen afgeschreven, maar heb ik van begin tot eind alles gespeeld. Voor het WK 2010 waren er weer vraagtekens, maar ik wist van mezelf hoe belangrijk ik voor dit elftal kon zijn. Dat is er toen ook uitgekomen”, zegt hij tegen ADSportwereld.

Hij kent de kracht van de selectie, maar weet ook dat hij zeker kansen maakt op minuten. “We hebben verschrikkelijk veel kwaliteiten voorin, echt wereldtop, dus het ziet er naar uit dat ik niet zal beginnen. Maar ook als invaller kan ik van waarde zijn. Ik voel mijn vorm met de dag groter worden. Ik zit dicht tegen de basis aan en zal afwachten tot de trainer me gaat gebruiken. Dan zal ik er staan. Als je op het EK iets wil, heb je meer dan 11 goede spelers nodig.”

Dat zei hij ook tegen de teleurgestelde Klaas-Jan Huntelaar: “Ik heb tegen Klaas gezegd: stel dat Robin alles speelt en topscorer van het EK wordt, maar jij in de finale 20 minuten voor tijd in het veld komt en dan de winnende scoort, dan is iedereen blij. Zo moet je er in staan. Natuurlijk hebben voetballers ego’s, zoals ieder mens. Het is zaak die ego’s soms opzij te zetten.”

Kuyt weet hoe belangrijk het is om het eerste duel te winnen: “Het WK heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om de eerste wedstrijd te winnen. Dat moeten we nu weer doe”, aldus Dirk Kuyt, destijds maker van de beslissende 2-0 tegen de Denen.

“Denemarken heeft zich sindsdien in positieve zin ontwikkeld”, zegt Kuyt. “Van de zes wedstrijden die ze de afgelopen jaren tegen Portugal speelden, hebben ze er vijf gewonnen. Dat geeft aan dat zij als elftal stabieler en sterker zijn geworden. Op het WK was het een stugge en lastige wedstrijd van de lange adem, waarin wij de controle hadden. Voor mij was het een uniek moment om op het WK te scoren.”

Hij denkt ten slotte dat Oranje ver kan komen dit toernooi: “Dit elftal heeft de kwaliteiten om het succes van 2 jaar geleden te evenaren of zelfs te verbeteren. Alles wat we in het verleden hebben opgebouwd, telt nu niet. We moeten weer vanaf nul laten zien hoe goed we zijn.”