© TwitterVolgens verschillende media rommelt het flink binnen Oranje en is de chemie in het elftal compleet weg. De spelers hebben er geen zin meer in en Nederland gaat gewoon z´n koffers pakken en naar huis. Daar denkt bikkel Nigel de Jong echter anders over: “Welnee! Ik heb er echt zin in”, zegt de middenvelder tegen NUsport. “De andere jongens ook. Voor dat soort wedstrijden doe je het.”

“Hoe mooi kan het zijn als je straks toch doorgaat doordat je onder die omstandigheden, met die druk, met 2-0 of 3-0 wint. Iedereen is heel positief, heeft heel veel geloof.”

Van enige spanning is geen sprake, zegt De Jong. “We vermaken ons nog prima, praten veel, beetje dollen, beetje lachen, spelletjes met elkaar spelen; gewoon de sfeer erin houden. Dat lukt heel goed. Ondanks de twee nederlagen.”

Hij denkt dat je de ervaring van de Nederlanders niet moet onderschatten: “Onderschat niet dat veel jongens van ons successen hebben gekend, maar ook veel nederlagen hebben meegemaakt. Arjen Robben heeft de Champions League-finale verloren, maar zit nog breeduit lachend in de groep, doet zijn ding.”

“Iedereen baalde na die nederlagen, hoor. Maar op een gegeven moment moet je de knop omzetten. Het is nog niet over. We hebben nog een kans. Het zou een wonder zijn. Maar ik heb al eerder wonderen meegemaakt. Pas nog. Met Manchester City maakten we twee doelpunten in de blessuretijd waardoor we nog kampioen werden.”

De Jong snapt best dat metn in Nederland pessimistisch is. “Bij veel mensen is de hoop tot het nulpunt gezakt. Zeker omdat we nog tegen Portugal moeten, een goede ploeg. Maar we hebben gezien dat ze tegen Denemarken gaten lieten vallen en ik denk dat we er de jongens voor hebben om daarvan te profiteren.”

De Jong is nog altijd overtuigd van de kwaliteit van Oranje: “We zijn nog steeds wereldtop. We horen in de volgende ronde. Maar dat telt nu niet, zij hebben drie punten, maken de goals die wij niet hebben gemaakt. Ze zijn effectiever. Tot nu toe. Nu moeten wij het laten zien.”