© DFBKlaas-Jan Huntelaar staat vanavond(vrijdag) in de spits tegen het kleine voetballand Andorra. Een uitgelezen mogelijkheid voor de spits van Schalke 04 om dichter naar Patrick Kluivert, de all-time topscorer van Oranje, te kruipen. Momenteel staat Huntelaar op 33 doelpunten, Kluivert eindigde zijn interland-carrière met 40 goals.

Tijdens de trainingen van Oranje deze week mocht Huntelaar regelmatig in zijn eentje de voorzetten van de buitenspelers in het doel proberen te krijgen, iets wat hij niet vaak meemaakte: “Weinig inderdaad. Vroeger in de jeugd bij PSV deed ik het wel eens en bij sc Heerenveen kwam het ook wel eens voor. Bij andere clubs gebeurde het meestal in groepsverband. Nu bij Schalke 04 ook niet; daar is het een kwestie van positiespel, wat algemene dingen en loopwerk. Leuk om het nu bij het Nederlands elftal wel te mogen doen,” zegt hij tegen Sp!ts.

Dergelijke oefeningen zijn volgens  the Hunter zeker leerzaam. Wat het extra leuk maakt is dat juist Patrick Kluivert de spitsentrainer van Oranje is. Huntelaar leert veel van de oud-spits van onder meer Ajax en Barcelona: “Hij vertelt me hoe ik het best kan lopen als er een voorzet komt. En als ik net op doel heb geschoten, zegt hij soms hoe het ook anders kan. Ik merk dat we goed met elkaar kunnen opschieten. Patrick is top.”

Met het record van Kluivert zit Huntelaar nog niet zo in zijn hoofd.  Er wordt natuurlijk wel steeds meer over begonnen aangezien het verschil nog ‘maar’ zeven is: “Zou leuk zijn, maar ik probeer me vooral op het voetbal te richten en niet op de lijst met topscorers. Als ik goed in de wedstrijd zit, komen de kansen vanzelf. Van tevoren moet ik me niet te veel op de doelpunten richten, want dan lukt het vaak juist niet. Soms maken we wel eens grapjes over de topscorertitel. Dan roept er iemand anders tegen Kluivert: Klaas komt eraan hoor! Dan zegt hij: Tja, records zijn er om gebroken te worden.”

Wat betreft tegenstander Andorra zullen er weinig verrassingen zijn. Zeker wat betreft de verdedigers: “Het zijn er vooral veel, haha. Vanwege hun motoriek zijn ze meestal wat later met ingrijpen. Soms vraag ik me wel eens af of het door hun niveau komt dat ze tegen mijn benen schoppen of omdat ze me echt willen raken. Tegen dat soort landen kunnen het heel leuke wedstrijden zijn of heel vervelende. Er zal weinig ruimte zijn en als het dan niet loopt zoals je wilt, kan dat wel eens frustrerend zijn.”