Bondscoach Louis van Gaal is eigenlijk helemaal geen groot voorstander van de lucratieve oefentrip naar Azië, waar Oranje volgende week vrijdag eerst tegen Indonesië speelt en 4 dagen later China speelt.

Hij geeft vrijdag uitleg tegen de pers: “Ik trek ergens een grens. Ik heb dit alleen maar toegestaan omdat de competitie afgelopen is.” De bondscoach snapt echter ook wel de commerciële belangen van de trip en gaat zelf ook clinics geven.

Het Nederlands elftal heeft in november ook weer twee oefeninterlands op het programma staan. “Daarover heb ik gezegd dat we niet naar Afrika of de Verenigde Staten gaan. Ik wil dicht in de buurt blijven en tegen sterke tegenstanders spelen’, zei de bondscoach.

Hij reageert ook op zijn selectiebeleid en waar hij sommige spelers wel of juist niet kiest: Bijvoorbeeld de keuze voor Ricky van Wolfswinkel: “Over hem hebben we al een jaar gepraat. Nu hebben we de kans om hem aan het werk te zien zonder dat dat ten koste gaat van een kwalificatiewedstrijd. Daarom neem ik Klaas-Jan Huntelaar ook niet mee. Die gun ik wat langer vakantie, want die heeft geen geweldig seizoen gehad.

Er zijn meer jongens die mee mogen omdat anderen ontbreken door bijvoorbeeld het Jeugd EK: “Ook voor jongens als Jens Toornstra, Miquel Nelom en Erik Pieters is dit een gouden kans.”

Over Jetro Willems, die niet is uitgenodigd, is Van Gaal niet zo te spreken: “Willems heeft zich dit seizoen niet ontwikkeld. Hij is stil blijven staan en misschien zelfs wel minder geworden.”