Oranje gaat komende week richting Azië om daar te voetballen tegen China en Indonesië. Dat de trip vooral economische en commerciële redenen heeft lijkt wel duidelijk, want op erg veel tegenstand hoeft Oranje niet te rekenen.

Indonesië staat namelijk 170e op de wereldranglijst, in de buurt van landen als Nepal. China stat nog net binnen de top 100, maar ook daar hoeft Oranje, dat negende staat niet voor te vrezen.

Een uitgelezen kans dus voor spits Robin van Persie om op recordjacht te gaan tijdens de trip naar Azië. Nog zes doelpunten scheiden hem van de koppositie op Oranjes topscorerslijst, die nu nog door Kluivert bezet wordt. “Ik ben op de hoogte, maar ik ga nooit een wedstrijd in met de gedachte dat ik móet scoren voor dat klassement. Als je er veel aan gaat denken, wordt het geforceerd”, zegt de spits.

“Sterker: ik hoef zelfs niet elke wedstrijd te scoren. Ik denk dat iedereen mij inmiddels wel kent: als ik kan scoren, dan graag, maar ik haal tijdens het voetballen ook uit veel andere dingen voldoening.”

Topscorer aller tijden zijn van je land, vele grote spitsen uit het verleden dragen deze titel met zich mee. In Duitsland is Gerd Müller leider met 68 goals voor die Mannschaft. Gabriel Batistuta maakte er 56 voor Argentinië, en superster Pelé zelfs 77 voor Brazilië.

Kluivert is Oranjes eeuwige topschutter sinds 2003. Hij ging dat jaar Dennis Bergkamp voorbij, die op zijn beurt Faas Wilkes had ingehaald een paar jaar eerder. In de top-10 staat Abe Lenstra als icoon van de jaren ’40 en ’50 te pronken tussen Van Persie en Johan Cruijff, een mooi rijtje dus.