Het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 te Qatar plaats zal vinden, wordt vermoedelijk verschoven van de zomer naar de winter. Midden in het jaar is het ondoenlijk heet in de golfstaat: de temperaturen lopen op tot minstens veertig graden. Voor voetballers is dat te warm om optimaal te presteren, voor fans is het dan geen pretje om de wedstrijden te bekijken.

In het artikel ‘WK voetbal 2022: Qatar organiseert WK niet in zomer vanwege hitte‘ wordt uiteengezet welke problemen het toernooi nu al oplevert. Drie kwesties zorgen ver voordat er wordt afgetrapt voor de openingswedstrijd al voor veel tumult. Ten eerste de ondraaglijke hitte in Qatar en de kosten die het met zich meebrengt om airconditioning te installeren. Ten tweede de schimmige wegen die zijn bewandeld om de organisatie van dit toernooi toe te wijzen aan Qatar. Ten derde de mensonterende arbeidsomstandigheden voor vooral immigranten die in Qatar werken aan de bouw van nieuwe stadions, snelwegen en hotels.

Het eerste probleem lijkt dus min of meer te worden opgelost door de wedstrijden pas tegen het einde van 2022 te programmeren. Dan zijn er veel aangenamere temperaturen van 25 tot 30 graden. De voetbalbond FIFA is gevoelig voor de argumenten dat spelen in de zomerperiode te veel obstakels en ongezonde situaties opwekt.

Het tweede probleem wordt onderzocht door de ethische commissie van de FIFA. Ook journalisten duiken op de materie. De Engelse voetbalbond liep het WK van 2018 mis, dat werd toegewezen aan Rusland en vindt tot op de dag van vandaag dat hun bidbook het sterkste was. De projectleider van Engeland is opgeroepen door de commissie om zijn input te geven. Ook Nederland en België, die zich samen wilden ontfermen over het WK in 2018, zullen worden benaderd.

Het derde probleem is misschien wel het schrijnendst, aangezien er geen snelle oplossing voorhanden lijkt. Qatar is een zeer welvarend land, met name door de gas- en oliereserves onder de grond. Het vuile werk wordt opgeknapt door arbeidsmigranten, bijvoorbeeld uit Nepal. Zij worden geronseld door malafide arbeidsbureaus, spreken amper Engels en krijgen pas bij aankomst een contract te zien. Daarin blijken plots andere, schralere voorwaarden te staan dan ze in Napels mondeling overeen waren gekomen. Op de werkplek is er veel mis met de veiligheid. In de maanden juni en juli kwamen er in Qatar 44 Nepalese arbeiders om het leven.