Vlag van Nederland

Duel van toen: Seedorf krijgt penaltytrauma tegen Turkije

WK 2014 Door op 12 oktober 2013 om 15:00 uur

Nederland speelt dinsdag de laatste WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije. Dat de kolkende stadions in dit land voor flink wat extra druk kunnen zorgen bleek in 1997, toen Oranje voor de derde WK-kwalificatiewedstrijd eveneens moest afreizen naar de Turken.

Dat werd een allerminst leuke onderneming voor het Nederlands elftal, destijds onder leiding van Guus Hiddink. Hakan Sukur, de oud-spits van Galatasaray, maakte met een van zijn kenmerkende kopballen het enige doelpunt van de wedstrijd. Oranje moest de eerste en enige nederlaag in de kwalificatie incasseren.

Meer over

De opmerkelijkste gebeurtenis in het duel voltrok zich echter later, toen Nederland een penalty toegewezen kreeg. Clarence Seedorf, die op het EK van 1996 met een gemiste strafschop nog de uitschakeling van Oranje inluidde, schoot vanaf 11 meter hoog over. Dat terwijl Frank de Boer of Wim Jonk eigenlijk achter de bal had moeten plaatsnemen. Het zogeheten ‘penaltytrauma’ van Seedorf werd die avond definitief geboren en het lijkt wel of het de middenvelder bij Oranje nooit helemaal is vergeven.