Van der Vaart speelde afgelopen zaterdag tegen Japan, vooral in de eerste helft, prima voor Oranje. De middenvelder lijkt te strijd ‘op tien’ te hebben gewonnen van Wesley Sneijder en hij mag zich waarschijnlijk opmaken voor het WK in BraziliË.

Toch ontbreekt zijn naam nog in het rijtje Robin van Persie, Kevin Strootman en Arjen Robben, de spelers die door Van Gaal benoemd zijn als zekere WK-gangers. Daar zit Van der Vaart niet mee. “De bondscoach is heel duidelijk”, zegt hij. “De drie aanvoerders gaan mee naar het WK en de rest moet vechten voor een plekje.”

Zijn treffer én de geniale assist op Arjen Robben, zijn natuurlijk wel lekker, een half jaar voor het WK. “Al zag ik Arjen eigenlijk helemaal niet bij die assist, zo eerlijk moet ik zijn”, lacht VdV. “Het ging op gevoel. Ongeveer daar moest hij staan en hij liep er gelukkig ook.”

Het duel met Japan was een wedstrijd met een dubbel gevoel voor Van der Vaart. Voor de pauze speelde hij uitstekend, na rust was hij onzichtbaar. “Na rust was Japan beter. Die Kagawa kwam er in. Of hoe heet die gozer precies? Vanaf dat moment kregen wij het moeilijk, de bal ging niet meer rond. Of dat te maken had met het verlies van Nigel de Jong? Nigel is heel sterk in de duels. Hem kun je natuurlijk erg goed gebruiken op het middenveld.”

Morgen in het duel tegen Colombia zal Van der Vaart vermoedelijk opnieuw in de basis staan. Oranje speelt om 20.30 uur in de Amsterdam ArenA tegen de Colombianen.