Nederland vs. RoemenieTerwijl heel Nederland zich al opmaakt voor het kampioenschap heeft Marco laten weten dat de wedstrijd uit handen geven geen optie is. Dus kunnen we er vanuit gaan dat Oranje van de laatste wedstrijd net zo’n feest wil gaan maken als de eerdere twee. Ons staat dan ook een gedreven tegenstander te wachten, nummer 12 op de Fifa rankinglijst, Roemenië.

Oranje, eerste in poule C, speelt vanavond zijn laatste wedstrijd in het Stade de Suisse Wankdorf in de hoofdstad van Zwitserland, Bern. We zijn al lang en breed geplaatst dus kijken we liever vooruit naar de kwartfinale die we tegen Zweden of Rusland moeten gaan spelen. Daarom kunnen we bij de komende wedstrijd tegen Roemenië gerust stellen dat we niet met de eerdere basis elf beginnen. André Ooijer en Nigel de Jong, beide met een gele kaart, worden gespaard. Van Basten wil echter gewoon voluit dus hoeven we geen B-elftal te verwachten; “Het zijn allemaal volwaardige spelers” aldus de Bondscoach.

Roemenië staat tweede in de poule des doods en heeft nog volop kansen om door naar de kwartfinale te gaan. Echter moeten ze dan wel winnen, gelijk spelen is ook bij hen geen optie. Tenzij Ribéry gelijk krijgt en er in de “veldslag ” Italië – Frankrijk geen speler meer overblijft. Kortom Roemenië heeft het zelf in de hand en in de andere wedstrijd zulle beide ploegen voor winst gaan en uiteindelijk moeten hopen dat Oranje net zo over Roemenië walst als dat bij hen zelf is overkomen.

Voor de 16 miljoen bondscoaches is het de vraag of Nederland er nu wel slim aan doet om straks te gaan winnen van Roemenië. Dan zouden we een van deze twee WK-finalisten nogmaals moeten verslaan, het is overigens nog maar de vraag of we Roemenië nog een keer willen treffen. Het echte antwoord weten we pas over een week, dus laten we het voorlopig maar over aan Marco en zijn team, die voornamelijk spelritme belangrijk vindt.

We slaan de statistieken maar voor het positieve zelfbeeld van Oranje over en gaan door. Valt er na de 5 – 0 op Roemenië nog wat te vieren? Jawel, afvaller Boulahrouz kan als hij speelt zijn 25e interland spelen en dat verdient een een zilveren schaal.

Tot slot verdiepen we ons dit keer niet in de scheidsrechter, ook Cruijff laten we links liggen, maar we luisteren even naar Edgar Davids: “Die ervaring heeft de ploeg vooruit geholpen. De intrinsieke kwaliteit van dit team is exceptioneel. Als ze mentaal rustig kunnen blijven en de druk kunnen weghouden, kunnen ze iedereen verslaan.”

Fijne wedstrijd!