Bondscoach Louis van Gaal is maandagmorgen met de ongewijzigde spelersgroep van 20 spelers aan het tweede deel van de trainingsstage van Oranje begonnen. De twintig aanwezige spelers zijn, behalve Marco van Ginkel (Chelsea), allemaal actief in de Nederlandse eredivisie.

Gedurende de week zal bondscoach Van Gaal zal zijn groep echter snel uitbreiden met voetballers die in het buitenland actief zijn. Robin van Persie (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Leroy Fer (Norwich City), Ron Vlaar (Aston Villa), Tim Krul (Newcastle United), Jonathan de Guzman en Michel Vorm (Swansea City) zijn inmiddels klaar bij hun club en kunnen aansluiten bij Oranje.

Enkele andere spelers die in de selectie verwacht kunnen worden als Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Dirk Kuijt (Fenerbahce) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) spelen nog competitiewedstrijden met hun club. Arjen Robben (Bayern München) speelt nog een bekerfinale en Rafael van der Vaart (Hamburger SV) moet nog in de nacompetitie spelen

Van Gaal zal vermoedelijk dinsdagavond een voorlopige WK-selectie van 30 spelers samenstellen. Met die dertig spelers zal hij volgende week op trainingskamp gaan in het Portugese Lagos. Uiterlijk op 2 juni zal hij dan zijn definitieve WK-selectie bekend moeten maken.

Aanstaande zaterdag speelt Oranje de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding in de Amsterdam ArenA tegen Ecuador. In dit duel zal de bondscoach vermoedelijk een nieuw systeem uit gaan proberen, waarbij meer verdedigers opgesteld zullen staan. Daarna zullen op 31 mei (Ghana) en op 4 juni (Wales) nog twee oefenduels volgen.