Bondscoach Louis van Gaal is er allerminst zeker van dat de verandering van zijn systeem van 1-4-3-3 naar 1-5-3-2 goed gaat werken. Het systeem wordt echter gekozen op basis van het aanwezig materiaal en daarover geeft de bondscoach uitleg tijdens de persconferentie in Hoenderloo, waarvoor hierboven een stuk gezien is.

De kans lijkt groot dat Terence Kongolo de nieuwe linkervleugelverdediger wordt. Daley Blind zal door de afwezigheid van Strootman naar het middenveld verhuizen: “Omdat Strootman er niet bij is en we daar geen tweede van hebben en de linksbackpositie in Nederland momenteel moeilijk is in te vullen, heb ik over het andere systeem nagedacht”, gaf Van Gaal aan.

“Eerst heb ik dat met de technische staf besproken, daarna met mijn aanvoerders en vervolgens nog met individuele spelers. Die werden steeds enthousiaster. En daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Eigenlijk gaan de spelers allemaal in hun kracht spelen”, aldus de bondscoach, die niet zeker is van het slagen van zijn plan. “Het is een groot risico. We praten nu over een systeem, terwijl ik nog maar moet zien of ik dat ga toepassen. Het moet wel kans van slagen hebben, want deze coach wil gewoon winnen.”

Alles hangt af van het feit hoe de spelers het systeem invullen “Het gaat erom: hoe pas je het toe? Dan komen de principes van de Hollandse Voetbalschool weer boven tafel en zou het voor onze spelers wel eens een fantastisch systeem kunnen zijn”, aldus Van Gaal. „Ik denk niet dat ik er snel van zal afwijken, omdat we er allemaal in geloven. En dat zie ik ook in de trainingsinzet, dus ik denk dat het wel goed komt. Maar het hangt ook af van de uitvoering. En de uitvoering, dat doen de spelers. Ik kan er zestig dagen over nadenken, maar de praktijk kan anders zijn. Dat gaan we de komende weken zien.”

Het aloude 1-4-3-3-systeem lijkt definitief naar de achtergrond verdwenen: “Met het Nederlands elftal hebben we op het middenveld met de punt naar achteren en de punt naar voren gespeeld. Strootman is een box-to-box-speler, die ook nog eens de balans kan bewaken. En ik wil op mijn middenveld ook altijd een creatieve speler hebben. Dat heb je gezien. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart hebben afwisselend gespeeld. Maar als ik dan met de punt naar achteren speelde, was dat voor Sneijder en Van der Vaart niet hun beste positie”, zei hij.

“Daarom moet je met de punt naar voren spelen. Strootman kan, met een partner, als controleur voetballen en heeft dan ook nog het vermogen om in het zestienmetergebied te komen. Zo’n figuur hebben we nu niet. Dus dat is de reden het systeem te veranderen, zodat ik creatieve spelers kan opstellen, dat de buitenkanten bezet zijn en dat we mensen voor de goal hebben. Dat hadden we allemaal met 1-4-3-3. Ik denk dat deze zelfde principes van de Hollandse Voetbalschool nu ook kunnen worden verzorgd. Maar met een ander systeem: 1-5-3-2.”