Er is veel over gesproken de afgelopen weken: het nieuwe systeem van Louis van Gaal. Volgens sommigen zet de bondscoach hiermee de Hollandse School van attractief, aanvallend voetbal overboord en kiest hij voor een meer verdedigende weg. Dat was goed te zien tijdens Nederland – Ghana.

De KNVB heeft er echter geen problemen mee, geeft directeur betaald voetbal te kennen in De Telegraaf. “De doelstelling voor iedere bondscoach is om de laatste vier op een EK of WK te halen”, zegt hij. “Verder is het uitgangspunt om te spelen volgens de Hollandse school van dominant, aanvallend en attractief voetbal. Voor zover je dat precies kan vangen in een systeem. Maar de primaire doelstelling blijft prestatief. Daarvoor is Louis van Gaal door ons aangesteld.”

Van Oostveen begrijpt dat Van Gaal zijn visie heeft veranderd, mede door het uitvallen van Kevin Strootman. Ook geeft hij nog even zijn eigen mening over het systeem. “Trouwens: als je de twee vleugelverdedigers doorschuift, krijg je vijf man op het middenveld. Dat is toch ook aanvallend voetbal en volgens de Hollandse school?”

We gaan vanavond om 20:30 zien wat het nieuwe systeem oplevert in de laatste uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal, tegen Wales.