Vlag van Nederland

Nederland en Mexico ontmoetten elkaar zes keer eerder in het verleden. Vijf keer ging het om een oefenduel en één keer een WK-wedstrijd. Op het wereldkampioenschap 1998 in Frankrijk eindigde het groepsduel in 2-2.

Tijdens het WK 1998 werd Nederland – Mexico gespeeld in Saint-Étienne, een stad in het zuid-oosten van Frankrijk. Nederland en Mexico troffen elkaar destijds in het derde groepsduel. Het Nederlands elftal stond met twee wedstrijden op vier punten na overwinning op Zuid-Korea (5-0) en een gelijkspel tegen België (0-0). Ook Mexico begon met vier punten aan het duel, maar moest winnen van Oranje om groepswinnaar te worden.

Nederland begon voortvarend aan het duel met Mexico. De tegenstander werd onder druk gezet en binnen 18 minuten was het al 2-0 in het voordeel van Nederland. Niets aan de hand, zo leek het voor Oranje, dat langzaamaan de teugels liet vieren. Omdat België in het andere duel in de groep, tegen Zuid-Korea, op een 1-0 voorsprong was gekomen leek het voor de Mexicanen klaar dit WK.

In de tweede helft ging Nederland echter steeds slordiger spelen en zodoende roken de Mexicanen bloed. Toen het bij België – Zuid-Korea ook nog eens gelijk werd wisten de Mexicanen dat ze genoeg zouden hebben aan een gelijkspel en zetten alles op de aanval. Nederland kreeg het lastig en liet uiteindelijk Mexico zelfs nog langszij komen via Ricardo Pelaez (75e) en Luis Hernandez (94e).

Door het gelijke spel tussen België en Zuid-Korea betekende dat dat Nederland en Mexico samen door mochten naar de 8e finales. Daarin versloeg Nederland Joegoslavië en strandde Oranje pas na strafschoppen in de halve finale tegen Brazilië. Mexico verloor al in de 8e finale met 2-1 van Duitsland.

De wedstrijdstatistieken van Nederland – Mexico toen:

Nederland – Mexico 2-2 (2-0).  5. Cocu 1-0, 19. Ronald de Boer 2-0, 75. Pelaez 2-1, 90. Hernandez 2-2. Scheidsrechter: Al Zeid (SAr). Toeschouwers: 36.000. Rode kaart: 89. Ramirez (Mex).Gele kaart: Stam, Numan (Ned), Villa, Hernandez, Carmona, Pelaez (Mex).

Opstelling Nederland: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer en Numan (71. Bogarde); Ronald de Boer, Jonk (71. Winter), Davids en Overmars; Bergkamp (78. Hasselbaink) en Cocu.
Opstelling Mexico: Campos; Carmona, Sanchez (56. Pelaez), Davino en Suarez; Villa, Garcia Aspe, Luna (46. Arellano) en Ramirez; Blanco en Hernandez.

Lees meer over: , ,