In Salvador begon vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd Nederland – Costa Rica op het programma in de kwartfinalewedstrijd op het WK in Brazilië.

Nederland begon tegen Costa Rica met Depay als linksvoor. Dirk Kuyt was naar de rechterflank verhuisd. Verder stonden dezelfde namen in het veld als tegen Mexico, behalve natuurlijk Nigel de Jong, die geblesseerd raakte tegen de Mexicanen.

Oranje probeerde in tegenstelling tot de vorige wedstrijden meer op de aanval te spelen. Toch was het aftasten in de eerste fase van de wedstrijd.

Na 20 minuten was daar de eerste grote kans voor Oranje, Kuyt gaf goed voor en Robin van Persie werd bereikt. Zijn schot miste echter de kracht en precisie voor een doelpunt.

Costa Rica wist op een vrije trap na amper gevaar te stichten, maar ook Nederland werd maar zelden gevaarlijk. Doordat Costa Rica zich compleet ingraaft is het lastig voor Nederland om erdoor te komen.

Nederland – Costa Rica stond daarom nog 0-0 bij rust.

Ook in de tweede helft kwam Oranje maar zelden door de muur van witte hemden heen. Costa Rica leek alles te doen voor een verlening of penaltys en Oranje bleef het maar proberen.

Wesley Sneijder was nog het dichtst bij een doelpunt. Hij schoot een vrije trap buiten bereik van de keeper snoeihard op de paal.(zie de vrije trap hier). Ook Robin van Persie schoot via een speler van Costa Rica nog op de lat.

Ook na de volledige speeltijd staat er echter nog altijd 0-0 op het scorebord. Nederland – Costa Rica moest daarom nog verder in de verlenging.

Er kwam echter een verlening bij Nederland – Costa Rica, waarin Oranje opnieuw op jacht ging naar een treffer. Halverwege de verlening was het nog altijd 0-0 in Salvador.

In de tweede helft van de verlenging bracht Van Gaal Klaas-Jan Huntelaar, die Mexico eigenhandig uit wist te schakelen.m Ook met Huntelaar lukte het Oranje niet om te scoren waardoor penalty’s beslissing moesten brengen.

Bondscoach Van Gaal bracht keeper Tim Krul voor Jasper Cillessen en Krul wist zich te ontpoppen tot de grote held van Oranje door twee penalty’s van Costa Rica te stoppen.