Naar de halve finale! Ook Costa Rica werd niet zomaar opzij gezet, maar het Nederlands elftal heeft opnieuw gezegevierd. Daar was wel een strafschoppenreeks voor nodig met een uitblinkende Tim Krul, die vlak voor het einde van de verlenging nog werd inbracht voor Jasper Cillessen. De spelers en bondscoach reageerden natuurlijk na afloop voor de camera’s van de NOS.

De hoofdpersoon zelf, Krul, noemde het een jongensdroom. “Heel de wedstrijd heb ik op de bank gezeten en ze hadden gewoon moeten winnen”, vertelde hij. “En dan twee penalty’s pakken. Hier werk je zeven weken naartoe. Maar je hebt alle 23 de spelers nodig. Fantastisch wat voor team we zijn.”

Hij wist een beetje dat hij er misschien in zou komen, zei de reservedoelman: “De kans bestond wel, als we nog een wissel over zouden hebben. Aan het einde van de extra tijd begon het al te kriebelen.”

Oranje-aanvoerder Robin van Persie was vol ongeloof over de bizarre wedstrijd. Nederland kreeg kans op kans, maar wist niet te scoren. “Bizar. Wat een rollercoaster”, vertelde hij. “Hoe je dit beleeft, niet normaal. Het was een schiettent. Het zat niet mee. Ballen op de lat, op de paal, pogingen die uit de kruising werden getikt. Twee kansen van mij werden nog gekeerd.”

Hij roemde ook Van Gaal: “We weten dat Krul goed is in penalty’s stoppen, maar de coach heeft dit bedacht. Fantastisch.”

De bondscoach zelf reageerde natuurlijk ook op de keuze om Cillessen te wisselen voor Krul. “Dat hebben we expres niet gedaan. We wilden hem in zijn voorbereiding laten”, gaf Van Gaal aan. “Tim wist het wel, maar hij moest z’n mond houden naar Cillessen toe.”