Vrijdagavond staat in de kwartfinale van het WK 2022 de wedstrijd Nederland – Argentinië op het programma. Het duel dat gespeeld zal worden in het Lusail Iconic Stadium in Lusail, zo’n 20km boven Doha.

Vijf keer eerder troffen beide ploegen elkaar op een WK eindronde. De eerste keer was in de poulefase van het WK 1974, waar Oranje onder aanvoering van Johan Cruijff met maar liefst 4-0 wist te winnen. We denken liever niet terug aan de 3-1 in 1978 in de WK-finale in Argentinië. Ook over de 0-0 op het WK 2006 valt niet echt een verhaal te schrijven en de nederlaag na strafschoppen op het WK 2014 laten we nu ook maar even links liggen.

Nee, dan liever het treffen in 1998, Nederland – Argentinië op het WK in Frankrijk. In de kwartfinale van het WK 1998 ontmoetten Nederland en Argentinië elkaar in Stade Vélodrome in Marseille. Voor 55.000 toeschouwers maakten Nederland en Argentinië er een legendarisch duel van. De wedstrijd had ongeveer alles dat je in een voetbalwedstrijd zoekt.

Al na twaalf minuten kwam Oranje op voorsprong, door een doelpunt van Patrick Kluivert na een prachtige aanval. De assist van het hoofd van Bergkamp was net zo heerlijk als de goal zelf. Lang kon Nederland echter niet genieten van de voorsprong, want in de 17e minuut stond het alweer gelijk door Claudio Lopez.

Nederland en Argentinië maakten er daarna een harde strijd van. Dat leverde Arthur Numan in de 76e minuut zijn tweede gele kaart op; hij mocht vertrekken. Na enkele schoten op de paal en lat aan beide kanten was het Ortega die vlak voor tijd gewillig naar de grond ging in het zestienmetergebied. De scheidsrechter wilde Ortega geel geven toen deze een kopstoot gaf aan keeper Edwin van der Sar die verhaal kwam halen na de fopduik. Ook Ortega kon vertrekken waardoor het weer tien tegen tien was. Pas in 2022 zei Van der Sar wat hij destijds riep naar Ortega.

De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging, tot de 89e minuut. Iedereen heeft het nog vers in het geheugen , de goal van Dennis Bergkamp in de 89e minuut die ons een plek in de halve finale bracht.

Jack van Gelder wist destijds het legendarische radiocommentaar te geven: ‘We gaan in de halve finale komen, ik heb ineens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met het balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal, heel goed, naar Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp neemt de bal aan, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp, Dennis Bergkamp. Oooooooh, Frank de Boer speelt de bal op Dennis Bergkamp, die neemt de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen nog officieel 20 seconden, Dennis Bergkamp, 2-1!’

Het legendarische commentaar is hier te horen:

Daarmee plaatste Oranje zich voor de halve finale, die vervolgens verloren ging na strafschoppen tegen Brazilië.